Beneficiile alimentaţiei la sân pentru copil:
• asigură o creştere fizică şi psihică echilibrată.
• protejează copilul de infecţii microbiene, virotice şi fungice şi reduce severitatea desfăşurării lor.
• este uşor digerabil.
• are temperatură optimă.
• este steril.
• reduce riscul enterocolitei necrozante şi a retinopatiei la prematuri.
• reduce riscul diabetului zaharat de tip I şi tip II (mai ales alăptarea exclusivă 6 luni).
• reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei.
• previne malnutriţia.
• reduce riscul anemiei feriprive.
• reduce riscul dezvoltării limfomului, leucemiei, bolii Hodgkin, ale bolilor intestinale cronice (boala Crohn, colita ulceroasă, celiachie) în copilărie şi a bolilor cardio-vasculare din perioada de adult.
• reduce riscul morţii subite.
• reduce riscul alergiei şi al astmului bronşic dacă alăptarea durează cel puţin 4 luni.
• favorizează dezvoltarea muşchilor feţei, a dentiţiei şi a vorbirii.
• asigură o dezvoltare cerebrală, cognitivă şi vizuală optimă.
• interdependenţa reciprocă prin alăptare a mamei şi copilului, fundamentează legătura mamă - copil şi reduce tulburările emoţionale şi de adaptare a copilului în adolescenţă
Beneficiile alimentaţiei la sân pentru mamă:
• ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile postpartum.
• este protectiv împotriva cancerului de sân şi ovar şi a osteoporozei postmenopauzale.
• duce la pierderea surplusului de grăsime câştigat în timpul sarcinii şi reduce riscul obezităţii pe termen lung.
• contraceptiv (98%) numai pe perioada alăptării exclusive.
• scade necesarul de insulină la mamele diabetice.
• diminuă efectele endometriozei şi ajută la stabilizarea bolii.
• este mai comodă şi mai puţin obositoare, laptele de mamă nu trebuie preparat, copilul este portabil.
• are rol în împlinirea feminităţii şi dezvoltarea instinctelor materne.
• realizează o legătură strânsă cu copilul.
• economie pentru familie.
Dezavantajele alimentaţiei artificiale:
• îmbolnăviri mai frecvente (infecţioase, boli cronice).
• alergie la proteinele laptelui de vacă (diareea cronică, scădere în greutate, erupţii alergice).
• mai greu digerabil.
• încărcare osmotică mare.
• obezitate.
• risc de rahitism sau anemie.
• creşte riscul diabetului zaharat.
• nu conţine substanţe biologice.
• prepararea inadecvată creşte riscul malnutriţiei şi infecţiei.
• poate produce probleme dentare (datorită tetinei).
• nu produce schimbări biologice în organismul mamei, nu stimulează afecţiunea.
• încarcă bugetul familiei.
MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA DAMBOVITA
Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095
Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
NR.10595/15.12.2014
Informatii utile legate de traditiile culinare romanesti in perioada
sarbatorilor de iarna
Masuri de prevenire a imbolnavirii cu trichinella spiralis
Trichineloza este o boala raspandita in intreaga lume, fiind determinata de un vierme nematod "Trichinella spiralis", care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Omul se infesteaza prin consum de carne de porc ce contine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa, ce pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului. Principalele semne clinice sugestive pentru diagnostic sunt: tulburarile digestive (dureri abdominale, diaree, greta, varsaturi), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie (scadere accentuata a fortei musculare, care apare in cursul unor boli grave). Important de mentionat este faptul ca boala nu se transmite interuman.
Astfel, in vederea prevenirii imbolnavirii, DSP Dambovita recomanda populatiei sa controleze sanitar carnea de porc sacrificat in gospodaria proprie in centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora; sa achizitioneze carne numai din centrele comerciale specializate care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar si sa renunte la obiceiurile culinare riscante cum ar fi consumul de carne/ preparate de carne cruda sau insuficient prelucrata termic. Atentionam populatia ca procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele.
Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de consumul carnii de porc neexaminata trichineloscopic; unele obiceiuri culinare de genul prepararii termice "in sange" sau consumul de preparate crude ori insuficient prelucrate termic, printre acestea numarandu-se pastrama, carnat uscat sau afumat si sunca, dar si achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate si taierea clandestina a animalelor.
DIRECTOR EXECUTIV, DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,
DR. SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA
COORDONATOR PROGRAM,
Dr. Aquilina Mesina
Odată cu răcirea vremii ne putem aştepta la o creştere rapidă a numărului cazurilor de viroze respiratorii, inclusiv de gripa. Persoanele în vârstă, copiii şi bolnavii cronici sunt cei mai expuşi, pentru că sistemul lor imunitar este mai fragil. În această perioadă sunt în circulaţie virusuri responsabile de ,,gripele false‘‘ şi virusuri ale ,,gripei adevarate’’. În cazul gripelor false acţionează sute de virusuri şi simptomele sunt moderate: stranut, scurgeri nazale, tuse productivă, lăcrimare, durere de gât, febră moderată, durere de cap. Dimpotrivă, gripa propriu-zisă se manifestă prin simptome severe: frisoane, febra 39-40 de grade Celsius, dureri de cap, tuse seacă rebelă, rinită, stare generală alterată.
Şi complicaţiile sunt diferite. În cazul virozelor sau ,,gripelor false’’, complicaţiile sunt: sinuzita, otita (mai ales la copii). În cazul gripei: otita, bronşita, pneumonia, encefalita.
În aceste condiţii este bine să fim întotdeauna atenţi la alarmele de circulaţie gripală, să încercăm să evităm persoanele contaminate, aglomeraţiile umane şi să respectăm câteva reguli generale de prevenţie :
- spalaţi-vă mâinile temeinic ori de câte ori este nevoie şi învăţaţi şi copiii despre importanţa igienei;
- curăţaţi şi dezinfectaţi vesela şi tacâmurile, mai ales dacă unul din membrii familiei este bolnav; spalaţi jucăriile copiilor după ce au fost folosite;
- folosiţi şerveţele de hârtie pentru a vă acoperi gura şi nasul când tuşiţi sau stranutaţi; aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă pe mâini;
- evitaţi aglomeraţiile de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză;
- dormiţi bine şi mâncaţi sănătos, echilibrat pentru a nu vă slăbi imunitatea şi a nu deveni vulnerabili la infecţii; o dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă, permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor mai mult decât la digestie.
- beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere şi supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. În plus, ajută la diminuarea simptomelor. Evitaţi alcoolul, cofeina şi renuntaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor;
- staţi acasa şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, va curge nasul sau tuşiţi; purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută;
- păstraţi-vă camera caldă, dar nu o supraîncălziţi; dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a va reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea;
- folosiţi picături pentru nas, în special cele pe bază de apă de mare, care nu sunt iritante şi nu dau dependenţă.
Şi nu în ultimul rând, este bine să se ştie că antibioticele nu ajută în viroze; acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană.
Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului. Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor, pe pielea pasarilor sau, mai rar, pe tegumentele reptilelor.
O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalita.
Simptomele bolii Lyme:
Boala Lyme se manifesta prin unul sau mai multe din urmatoarele simptome:
Masuri de preventie
Pentru a va proteja impotriva muscaturilor de capusa se recomanda respectarea urmatoarelor masuri de preventie:
Toti lucratorii in aer liber, impreuna cu coordonatorul lor, trebuie sa-si verifice cunostintele cu privire la posibila lor expunere la boala Lyme. Sunt expuse riscului de imbolnavire urmatoarele categorii:
1) Promovarea cursurilor de instruire adresate lucratorilor, cursuri care trebuie sa includa informatii cu privire la:
2) Este recomandat ca lucratorii sa poarte imbracaminte de culoare deschisa, bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi, sosete si palarie, atunci cand este posibil. In cazul in care sunt echipati cu uniforme, acestea trebuie sa includa camasi cu maneca lunga si pantaloni lungi.
3) Dotarea lucratorilor cu insectifuge si insecticide folosite conform prescriptiilor farmaceutice.
Capusele trebuie indepartate de pe suprafata corpului imediat ce sunt descoperite, astfel se reduce riscul de aparitie al unor reactii inflamatorii tegumentare ca si cel de transmitere al unor boli infectioase. De asemenea se recomanda prezentarea de urgenta la medicul specialist.
Purtator de cuvant,
Cons. Marinela POPA