INFORMATII PENTRU POPULATIE
8 Martie - Ziua internationala a femei |
21 Septembrie - Ziua mondiala Alzheimer |
22 Martie - Ziua internationala a apei |
1 Octombrie - Ziua mondiala a varstnicilor |
24 Martie - Ziua mondiala impotriva tuberculozei |
10 Octombrie - Ziua mondiala a sanatatii mondiale |
7 Aprilie - Ziua mondiala a sanatatii |
15 Octombrie - Ziua mondiala a alimentatiei |
12 Mai - Ziua adolescentului si a nurselor |
12-18 Octombrie - Saptamana crucii rosii |
15 Mai - Ziua internationala a familiei |
17 Octombrie - Ziua mondiala pentru eradicarea saraciei |
31 Mai - Ziua mondiala fara fumat |
24 Octombrie - Ziua Natiunilor Unite |
1 Iunie - Ziua mondiala a copilului |
18 Noiembrie - Ziua mondiala fara fumat (pentru tarile Europei de Est) |
5 Iunie - Ziua mondiala a mediului |
1 Decembrie - Ziua mondiala anti-SIDA |
11 Iunie - Ziua mondiala a populatiei |
3 Decembrie - Ziua internationala a persoanelor cu deficiente |
26 Iunie - Ziua de lupta impotriva drogurilor |
10 Decembrie - Ziua drepturilor omului |
4 August - Ziua mondiala a inimii |
In cadrul Serviciului de Promovare a Sanatatii si Programe de Educatie pentru Sanatate isi desfasoara activitatea 3 cadre medicale:
1 medic de medicina generala si 2 asistenti medicali care sustin activitati de educatie pentru sanatate pentru: copii si adolescenti, adultii din grupele de risc si populatia generala. Actiunile de promovare a sanatii se adapteaza prioritatilor locale si generale de sanatate.
Scopul: Scopul nostru este “sanatatea pentru toti”, prin imbunatatirea starii de sanatate a populatiei judetului Dambovita si cresterea calitatii vietii in ceea ce priveste sanatatea.
Obiective:
* informarea populatiei asupra prevenirii bolilor si formarii de atitudini si comportamente sanogene, responsabile, astfel incat individul
sa fie imputernicit” sa-si apere propria sanatate;
* dezvoltarea de programe de formare pentru personalul din domeniul sanitar precum si din domeniul invatamantului (cadre didactice si elevi) in sensul educatiei pentru sanatate.
Ariile cu prioritate nationala sunt:
1. Promovarea sanatatii reproducerii (elemente de planificare familiala, prevenirea ITS, asumarea responsabilitatii in relatiile sexuale, ierarhizarea valorilor);
2. Prevenirea infectiei cu HIV/SIDA;
3. Promovarea unui stil de viata sanatos: prevenirea abuzului de alcool, prevenirea consumului de tutun si droguri, alimentatie sanatoasa, exercitiul fizic;
4. Formarea unui mediu sanatos (asezari sanatoase)
5. Prevenirea cancerului (importanta examinarilor medicale periodice si stilul de viata sanatos)
Aceste prioritati nu sunt exclusive, fiind luate in considerare si alte probleme cum ar fi: TBC-ul,sanatatea copilului,sanatatea mentala etc.
Programe aflate in desfasurare:
- Program pentru promovarea sanatatii reproductive: derulare de cursuri de formare de formatori “Pregatire pentru viata de familie”, prin sustinerea materiala a “Fundatiei Tineri pentru Tineri”- Sucursala Dambovita
- Program de formare de formatori in domeniul prevenirii infectiei cu HIV/SIDA, in colaborare cu UNICEF, reprezentanta pentru Romania
- Program de prevenire a consumului de droguri la copii si adolescenti, in colaborare cu reprezentanta UNICEF pentru Romania
Concepte in Promovarea Sanatatii:
Sanatatea este un drept uman fundamental, esential pentru dezvoltarea sociala si economica.
Promovarea sanatatii (PS) reprezinta procesul prin care oamenii isi pot creste controlul asupra determinantilor propriei sanatati si, prin aceasta, sa-si imbunatateasca sanatatea (def. OMS). Promovarea Sanatatii, prin investitii si activitati, actioneaza asupra determinantilor starii de sanatate pentru a crea cele mai mari castiguri pentru sanatatea oamenilor, pentru a contribui la reducerea semnificativa a inechitatilor in sanatate, pentru asigurarea respectarii januvia-sitagliptin.net. In fine, scopul principal este de a creste durata medie a vietii si de a micsora diferentele din acest domeniu dintre diferite tari.
Prioritatile actuale pentru promovarea sanatatii sunt:
1. promovarea responsabilitatii sociale. PS este un proces care se desfasoara in cadrul comunitatii locale, insa atat sectorul guvernamental, cat si cel particular trebuie sa promoveze sanatatea prin adoptarea de politici si practici care:
- evita afectarea sanatatii indivizilor
- protejeaza mediul
- restrictioneaza productia si comertul bunurilor daunatoare cum ar fi tutunul, ca si practicile nesanatoase de marketing
2. cresterea investitiilor pentru dezvoltarea sanatatii
- investitile in sanatate ar trebui sa reflecte nevoile anumitor grupuri cum ar fi: femeile, copiii, oamenii in varsta, populatiile sarace si marginalizate.
3. consolidarea si extinderea parteneriatelor pentru sanatate
- PS presupune realizarea unor parteneriate intre diferite sectoare ale societatii, iar parteneriatele existente trebuie intarite
- Parteneriatele ofera un beneficiu mutual pentru sanatate prin impartasirea abilitatilor si resurselor
4. cresterea capacitatilor cominitare si imputernicirea individului
- PS se face cu si de catre oameni; ea nu face decat sa contribuie la crearea unui mod de “a sti cum sa traiesti” sau, altfel spus, “a facilita alegerile sanatoase”
- Cercetarile efectuate in toata lumea demonstreaza ca PS are efect; strategiile de PS pot schimba stilurile de viata ca si conditiile sociale, economice, de mediu care determina sanatatea, cu conditia aplicarii pe baza unui program elaborat si monitorizat conform cu realitatea si necesitatile locale.
Educatia pentru sanatate este un termen folosit pentru a desemna ocazii de invatare create pentru a facilita schimbari de comportamente care au fost identificate ca fiind factori de risc pentru anumite boli. Educatia pentru sanatate nu este interesata numai de individ, ci si de comportamente, fie ele sanatoase sau la risc. In contextul PS, sunt necesare diferite forme de educatie pentru sanatate destinate grupurilor, organizatiilor si comunitatilor. In acest fel, educatia pentru sanatate si promovarea sanatatii sunt strans legate intre ele.
In domeniul Bolilor netransmisibile:
Asigură monitorizarea şi coordonarea programelor de sănătate publică în domeniul bolilor netransmisibile la nivel judeţean, in cadrul Programului National IV:
PN IV 2.2. Subprogramul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin
PN IV 7. Boli endocrine
PN IV 3.1. Subprogramul de profilaxie in patologia psihiatrica si psihosociala
PN IV 11. Monitorizarea bolnavilor cu dizabilitati de ambulatie
PN IV 10 Urgenta prespitaliceasca
PN VII Tratament in strainatate