contact DSP Dambovita

Gripa

 

Gripa este o infectie respiratorie transmisibila (contagioasa) cauzata de virusul gripal. In Europa gripa apare cu regularitate in epidemii anuale, in lunile de iarna. De obicei epidemiile de iarna afecteaza fiecare tara pentru una sau doua luni si dureaza, la nivelul continentului European, aproape 4 luni. Pot aparea si infectii sporadice in afara sezonului de gripa, cu o incidenta foarte mica in lunile calduroase ale verii.
 
Nu toti cei care s-au infectat cu virusul gripal se imbolnavesc, insa cei care au forme clinice de boala prezinta simptomele comune:
febra
tuse
dureri in gat
dureri musculare si articulare
dureri de cap
stare de rau
oboseala
Simptomele infectiei cu virusul gripei seamana cu alte infectii virale respiratorii. Gripa este mai severa decat raceala, care este produsa de alte virusuri respiratorii si nu de virusul gripal.
 
 

Patologia gripei

 
Plaja de severitate a infectiei si bolii este foarte larga, de la lipsa totala a simptomelor (cazurile asimptomatice) la o simptomatologie minora sau la forme severe precum pneumonia, insuficienta cardio-respiratorie ori encefalita gripala. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator si cardiovascular se pot decompensa si pot ameninta viata pacientului.
 
Imbolnavirile severe si complicatiile apar mai frecvent in anumite grupuri la risc:
persoanele cu varsta de peste 65 de ani
persoane cu afectiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afectiunile cronice respiratorii, afectiunile cronice cardiovasculare, obezitatea.
 
De asemenea, exista un risc crescut pentru copiii la varstele fragede si pentru femeile gravide. Ocazional pot aparea forme severe de gripa la persoane sanatoase care nu fac parte din aceste grupe de risc.
In pandemii caracteristicile epidemiologice si clinice ale gripei pot fi diferite, in functie de caracteristicile virusului si de nivelul de imunitate al populatiei fata de un virus.     
 

Masurile recomandate pentru persoanele sanatoase, pentru reducerea riscului de a dobandi sau de a transmite gripa

 
Gripa este o infectie virala care se raspandeste de la o persoana la alta, in principal atunci cand oamenii infectati tusesc sau stranuta, ori prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii ale persoanelor infectate care se afla pe mainile acestora sau pe suprafetele contaminate.
 
1. Evitati contactul apropiat cu persoanele bolnave
Persoanele bolnave de gripa au unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
febra
tuse
dureri in gat
dureri musculare
dureri de cap
frisoane
oboseala
 
Evitati contactul apropiat cu aceste persoane, indepartati-va de persoanele care tusesc sau stranuta.
Mentineti o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa si evitati aglomeratiile. Atunci cand distanta nu poate fi mentinuta, trebuie sa reduceti la maxim timpul de contact apropiat cu o astfel de persoana. Cand oamenii bolnavi sau  aglomeratiile nu pot fi evitate, trebuie sa reduceti la maxim timpul de contact, in masura posibilului.
Nu vizitati persoanele bolnave de gripa, daca nu este absolut necesar. In cazul in care vizitezi sau ingrijiti o persoana bolnava de gripa este recomandabil sa purtati masca tot timpul cat sunteti impreuna in aceeasi camera.
 
2. Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile
Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va ajuta sa va protejati de virus. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. Dezinfectantele pentru maini pe baza de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mainile contaminate, insa spalarea cu apa si sapun este mult mai eficienta.
Spalatul pe maini nu trebuie sa fie doar o clatire rapida, trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde de fiecare data, iar mainile trebuie sa fie frecate una de cealalta, cu apa si sapun, dupa care sapunul de pe maini trebuie clatit cu apa din abundenta.
Dupa spalarea cu apa si sapun, mainile trebuie uscate bine, daca este posibil cu prosoape de hartie de unica folosinta sau cu uscatorul cu aer cald.
 
3. Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura
Virusurile sunt transmise atunci cand o persoana atinge ceva care este contaminat cu germeni si apoi isi atinge nasul, ochii sau gura.
 
4. Vaccinarea antigripala
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in primul rand persoanelor expuse riscului de infectare (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afectiuni cronice, gravide), dar si copiilor cu varsta de peste 6 luni.
 

Masurile recomandate pentru bolnavii de gripa, pentru protejarea contactilor directi

 
1. Respectati regulile de igiena respiratorie
Igiena respiratorie inseamna impiedicarea expunerii persoanelor din jur la secretiile infectioase respiratorii (din gura, gat sau nas).
Daca sunteti bolnav, atunci cand tusiti sau stranutati trebuie sa va acoperiti gura si nasul cu ajutorul unui servetel de unica utilizare (de hartie). Daca nu aveti la indemana un servetel e mai bine sa stranutati sau sa tusiti in plica cotului, decat in pumn sau in palma. Servetelele trebuie aruncate la cosul de gunoi dupa utilizare.
 
2. Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile
Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va ajuta sa va protejati de virus si sa reduceti riscul de contaminare a obiectelor si de infectare a persoanelor din jur. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. 
Daca sunteti bolnav, stati acasa, nu mergeti la serviciu sau la scoala si limitati contactul cu alte persoane
Pe langa masurile de igiena descrise mai sus, este recomandat ca o persoana sanatoasa sa mentina o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa.
Bolnavii adulti ii pot infecta pe cei din jur pe o perioada de aproximativ 5 zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infectiosi aproximativ 7 zile de la debutul simptomelor de gripa. Cu toate acestea, este prudent sa se ia in considerare ca o persoana este infectioasa pe toata perioada in care are simptome de gripa.
Utilizarea mastii de catre persoanele bolnave, pentru a-i proteja pe contactii directi
Utilizarea mastii de catre o persoana ce prezinta simptome de gripa ajuta prin retinerea secretiilor respiratorii in cazul in care persoana tuseste sau stranuta si reduce riscul de infectare in randul persoanelor cu care bolnavul este intr-un contact apropiat. Printre ituatiile in care utilizarea mastii poate fi utila se numara:
drumurile de la domiciliu la spital si invers;
cazurile in care bolnavul de gripa are contact apropiat cu o persoana sanatoasa.
 
Cum se utilizeaza, securizeaza si indeparteaza corespunzator masca de fata?
Masca trebuie aplicata cu grija peste gura si nas si apoi ajustata si fixata:
Fixati masca cu snurul sau banda elastica, la mijlocul capului si al cefei.
Presati pe forma nasului banda flexibila transversala.
Aranjati masca confortabil pe fata si sub barbie.
Evitati sa atingeti masca cu mainile. Dupa orice atingere a mastii aflate pe fata, precum si dupa indepartarea acesteia, mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant de maini pe baza de alcool.
Schimbati masca atunci cand devine umeda. Dupa o utilizare prelungita, masca de fata poate deveni umeda. Cand constatati acest lucru, trebuie sa inlocuiti masca umeda cu o masca noua sau cu una curata si  uscata.
 
Pentru a scoate, securiza si elimina in mod corespunzator o masca:
Dezlegati sau rupeti legaturile ori elasticul din partea de jos, apoi pe cel de sus.
Tineti de legatura de sus si indepartati masca de pe fata.
Nu atingeti masca cu mana.
Securizati si eliminati masca in mod corespunzator. Mastile de unica folosinta  trebuie aruncate dupa o singura utilizare. Odata scoase de pe fata, mastile trebuie introduse intr-o punga de plastic, securizata ulterior printr-o inchidere corespunzatoare. Punga securizata poate fi pusa in gunoiul menajer.
 
Dupa indepartarea mastii de pe fata mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant pentru maini, pe baza de alcool.
 

Despre E.coli / STEC

E. coli este o bacterie larg răspândita in natura, care se găsește in mod normal in intestinul omului si animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparțin acestui gen sunt inofensive, însă exista tipuri de E. coli implicate in producerea de boli diareice si de infecții urinare. Prezenta acestei bacterii in apa indica poluarea acesteia si trebuie evitat consumul pentru băut si prepararea hranei.

Ce este STEC?

Unele tipuri de E. coli produc o toxina puternica denumita Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc aceasta toxina se numesc Shiga toxina E. coli sau STEC sau E. coli enterohemoragica (EHEC). Tipul de E. coli cel mai frecvent izolat care aparține acestui grup este O157:H7. In anul 2011 un alt tip, O104:H4 a produs peste 4000 de îmbolnăviri mai ales in Germania, soldate cu 53 de decese. Exista si ale tipuri de STEC cu circulație mai redusa (O26, O103,O111, O145), dar care pot produce, ca si cele menționate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).
SHU reprezintă o complicație majora care este un tip de insuficienta renala si apare la circa 10% din cazurile de boala diareica produse de STEC si care apare mai ales la copiii de 0-5 ani si la persoanele in vârsta.


Cum se transmite infecția cu STEC?

Infecția apare in urma ingestiei de STEC, chiar in cantitate extrem de mica (doar 1000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecția). Aceasta se produce mai ales după consumul de alimente sau apa contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate in transmiterea acestei infecții sunt laptele si produsele lactate nepasteurizate, carnea de vaca, mai ales cea tocata insuficient preparata termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălata. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales daca nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente si nu sunt curățate intre utilizări.
Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin in contact animalele si care nu respecta reguli elementare de igiena personala (spălatul mâinilor cu apa si săpun);


Cum se diagnostichează infecția cu STEC si când trebuie sa ne adresam medicului?

Infecția cu STEC se diagnostichează prin examenul microbiologic al materiilor fecale (coprocultura), care permite identificarea E. coli O157:H7 sau a toxinei Shiga in produs.
Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută cat mai curând (imediat), mai ales in cazul copiilor de 0-5 ani, daca diareea se însoțește de febra sau scaune cu sânge. La adulți fără alta simptomatologie decât diareea, prezentarea le medic este obligatorie daca acesta persista timp de 3 zile.


Care este tratamentul infectiei cu STEC?

Cea mai importanta măsura terapeutica este cea de rehidratate si reechilibrare electrolitica. Antibioticele NU sun recomandate pentru tratamentul acestei infecții. De asemenea nu sunt recomandate anti-diareicele. Aceste medicamente pot creste riscul apariției SHU


Masuri de prevenire a infecției cu STEC

Spălați-va pe mâini cu apa si săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului si înaintea preparării sau a consumului de alimente
Spălați-va pe mâini cu apa si săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor
Preparați corespunzător termic carnea. Carnea de vita, mai ales cea tocata, trebuie gătită la o temperatura de minim 70 grade Celsius (temperatura trebuie atinsa in interiorul preparatului)
Evitați laptele crud (nepasteurizat), produsele lactate nepasteurizate sau achiziționate din surse neautorizate. Evitați de asemenea sucul de mere nepasteurizat
Preveniți contaminarea încrucișata in timpul preparării hranei prin utilizarea separată si curățarea ulterioara cu detergent si apa calda a ustensilelor (cuțite, vase, tocătoare) care vin in contact cu produsele alimentare crude.

Despre alăptare

 

Beneficiile alimentaţiei la sân pentru copil:

• asigură o creştere fizică şi psihică echilibrată.
• protejează copilul de infecţii microbiene, virotice şi fungice şi reduce severitatea desfăşurării lor.
• este uşor digerabil.
• are temperatură optimă.
• este steril.
• reduce riscul enterocolitei necrozante şi a retinopatiei la prematuri.
• reduce riscul diabetului zaharat de tip I şi tip II (mai ales alăptarea exclusivă 6 luni).
• reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei.
• previne malnutriţia.
• reduce riscul anemiei feriprive.
• reduce riscul dezvoltării limfomului, leucemiei, bolii Hodgkin, ale bolilor intestinale cronice (boala Crohn, colita ulceroasă, celiachie) în copilărie şi a bolilor cardio-vasculare din perioada de adult.
• reduce riscul morţii subite.
• reduce riscul alergiei şi al astmului bronşic dacă alăptarea durează cel puţin 4 luni.
• favorizează dezvoltarea muşchilor feţei, a dentiţiei şi a vorbirii.
• asigură o dezvoltare cerebrală, cognitivă şi vizuală optimă.
• interdependenţa reciprocă prin alăptare a mamei şi copilului, fundamentează legătura mamă - copil şi reduce tulburările emoţionale şi de adaptare a copilului în adolescenţă


Beneficiile alimentaţiei la sân pentru mamă:

• ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile postpartum.
• este protectiv împotriva cancerului de sân şi ovar şi a osteoporozei postmenopauzale.
• duce la pierderea surplusului de grăsime câştigat în timpul sarcinii şi reduce riscul obezităţii pe termen lung.
• contraceptiv (98%) numai pe perioada alăptării exclusive.
• scade necesarul de insulină la mamele diabetice.
• diminuă efectele endometriozei şi ajută la stabilizarea bolii.
• este mai comodă şi mai puţin obositoare, laptele de mamă nu trebuie preparat, copilul este portabil.
• are rol în împlinirea feminităţii şi dezvoltarea instinctelor materne.
• realizează o legătură strânsă cu copilul.
• economie pentru familie.

Dezavantajele alimentaţiei artificiale:

• îmbolnăviri mai frecvente (infecţioase, boli cronice).
• alergie la proteinele laptelui de vacă (diareea cronică, scădere în greutate, erupţii alergice).
• mai greu digerabil.
• încărcare osmotică mare.
• obezitate.
• risc de rahitism sau anemie.
• creşte riscul diabetului zaharat.
• nu conţine substanţe biologice.
• prepararea inadecvată creşte riscul malnutriţiei şi infecţiei.
• poate produce probleme dentare (datorită tetinei).
• nu produce schimbări biologice în organismul mamei, nu stimulează afecţiunea.
• încarcă bugetul familiei.

Informare trichinella

MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA  DAMBOVITA

Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095
Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
NR.10595/15.12.2014

 

Informatii utile legate de traditiile culinare romanesti in perioada
sarbatorilor de iarna

Masuri de prevenire a imbolnavirii cu trichinella spiralis

Trichineloza este o boala raspandita in intreaga lume, fiind determinata de un vierme nematod "Trichinella spiralis", care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Omul se infesteaza prin consum de carne de porc ce contine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa, ce pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului. Principalele semne clinice sugestive pentru diagnostic sunt: tulburarile digestive (dureri abdominale, diaree, greta, varsaturi), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie (scadere accentuata a fortei musculare, care apare in cursul unor boli grave). Important de mentionat este faptul ca boala nu se transmite interuman. 
          Astfel, in vederea prevenirii imbolnavirii, DSP Dambovita recomanda populatiei sa controleze sanitar  carnea de porc sacrificat in  gospodaria proprie in centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora; sa achizitioneze carne numai din centrele comerciale specializate care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar si sa renunte la obiceiurile culinare riscante cum ar fi consumul de carne/ preparate de carne cruda sau insuficient prelucrata termic. Atentionam populatia ca procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele.

Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de consumul carnii de porc neexaminata trichineloscopic; unele obiceiuri culinare de genul prepararii termice "in sange" sau consumul de preparate crude ori insuficient prelucrate termic, printre acestea numarandu-se pastrama, carnat uscat sau afumat si sunca, dar si achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate si taierea clandestina a animalelor.

DIRECTOR EXECUTIV,                                                        DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,
DR. SORIN STOICA                                                                   DR. GABRIELA COSTEA   

                                                     COORDONATOR PROGRAM,
                                                                Dr. Aquilina Mesina

DESPRE VIROZELE RESPIRATORII

 

 

Odată cu răcirea vremii ne putem aştepta la o creştere rapidă a numărului cazurilor de viroze respiratorii, inclusiv de gripa. Persoanele în vârstă, copiii şi bolnavii cronici sunt cei mai expuşi, pentru că sistemul lor imunitar este mai fragil. În această perioadă sunt în circulaţie virusuri responsabile de ,,gripele false‘‘ şi virusuri ale ,,gripei adevarate’’. În cazul gripelor false acţionează sute de virusuri şi simptomele sunt moderate: stranut, scurgeri nazale, tuse productivă, lăcrimare, durere de gât, febră moderată, durere de cap. Dimpotrivă, gripa propriu-zisă se manifestă prin simptome severe: frisoane, febra 39-40 de grade Celsius, dureri de cap, tuse seacă rebelă, rinită, stare generală alterată.

Şi complicaţiile sunt diferite. În cazul virozelor sau ,,gripelor false’’, complicaţiile sunt: sinuzita, otita (mai ales la copii). În cazul gripei: otita, bronşita, pneumonia, encefalita.

În aceste condiţii este bine să fim întotdeauna atenţi la alarmele de circulaţie gripală, să încercăm să evităm persoanele contaminate, aglomeraţiile umane şi să respectăm câteva reguli generale de prevenţie :

- spalaţi-vă mâinile temeinic ori de câte ori este nevoie şi învăţaţi şi copiii despre importanţa igienei;

- curăţaţi şi dezinfectaţi vesela şi tacâmurile, mai ales dacă unul din membrii familiei este bolnav; spalaţi jucăriile copiilor după ce au fost folosite;

- folosiţi şerveţele de hârtie pentru a vă acoperi gura şi nasul când tuşiţi sau stranutaţi; aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă pe mâini;

- evitaţi aglomeraţiile de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză;

- dormiţi bine şi mâncaţi sănătos, echilibrat pentru a nu vă slăbi imunitatea şi a nu deveni vulnerabili la infecţii; o dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă, permite organismului să se concentreze la apărarea împotriva virusurilor mai mult decât la digestie.

- beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere şi supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. În plus, ajută la diminuarea simptomelor. Evitaţi alcoolul, cofeina şi renuntaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor;

- staţi acasa şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, va curge nasul sau tuşiţi; purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută;

- păstraţi-vă camera caldă, dar nu o supraîncălziţi; dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a va reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea;

- folosiţi picături pentru nas, în special cele pe bază de apă de mare, care nu sunt iritante şi nu dau dependenţă.

Şi nu în ultimul rând, este bine să se ştie că antibioticele nu ajută în viroze; acestea se folosesc numai în momentul în care se complică o viroză respiratorie, inclusiv gripa, cu o infecţie bacteriană.

Recomandari privind muscatura de capusa

            Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului. Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor, pe pielea pasarilor sau, mai rar, pe tegumentele reptilelor.

          O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de meningoencefalita.

         Simptomele bolii Lyme:

         Boala Lyme se manifesta prin unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • eritem cronic migrator (pata/pete  cu aspect de ochi de bou avand culoarea rosie, aparute la locul muscaturii si care se extind pe corp;
  • febra;
  • dureri musculare si articulare;
  • frisoane;
  • oboseala, inflamarea ganglionilor limfatici.

Masuri de preventie

Pentru a va proteja impotriva muscaturilor de capusa se recomanda respectarea urmatoarelor masuri de preventie:

  • aplicarea unui spray special impotriva insectelor dar care trebuie folosite conform instructiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Exista sprayuri care trebuie aplicate mai degraba pe o piesa vestimentara si nu direct pe piele;
  • acoperirea unei suprafete cat mai mari de tegument si folosirea unor articole de imbracaminte in culori cat mai dechise;
  • purtarea unor manusi de menaj sau a altor manusi speciale in cazul manipularii unor animale sau pasari ce pot avea astfel de vectori;
  • curatarea permanenta a habitatului ( taierea ierbii, greblarea frunzelor uscate);
  • pulverizarea de  insecticide. Se recomanda utilizarea unor produse netoxice si care sa nu dauneze mediului inconjurator si  sanatatii populatiei;
  • evitarea zonelor unde au fost inregistrate muscaturi de capusa.

 

Sfaturi pentru persoanele expuse la risc profesional pentru boala Lyme (borelioza) transmisa prin intepatura de capusa

         Profesii la risc

         Toti lucratorii in aer liber, impreuna cu coordonatorul lor, trebuie sa-si verifice cunostintele cu privire la posibila lor expunere la boala Lyme. Sunt expuse riscului de imbolnavire urmatoarele categorii:

  • constructorii;
  • silvicultorii;
  • gradinarii;
  • lucratorii in amenajarea spatiilor verzi;
  • topografii;
  • agricultorii;
  • lucratori cai ferate;
  • lucratorii in exploatarea gazelor naturale;
  • alti lucratori in aer liber.
Masuri de prevenire recomandate angajatorilor:

1)    Promovarea cursurilor de instruire adresate lucratorilor, cursuri care trebuie sa includa informatii cu privire la:

  • modalitatea de raspandire a bolii Lyme;
  • riscurile la expunere si infectie;
  • modalitatile prin care lucratorii se pot proteja impotriva muscaturii de capusa.

2)    Este recomandat ca lucratorii sa poarte imbracaminte de culoare deschisa, bluze cu maneca lunga, pantaloni lungi, sosete si palarie, atunci cand este posibil. In cazul in care sunt echipati cu uniforme, acestea trebuie sa includa camasi cu maneca lunga si pantaloni lungi.

3)    Dotarea lucratorilor cu insectifuge si insecticide folosite conform prescriptiilor farmaceutice.

Capusele trebuie indepartate de pe suprafata corpului imediat ce sunt descoperite, astfel se reduce riscul de aparitie al unor reactii inflamatorii tegumentare ca si cel de transmitere al unor boli infectioase. De asemenea se recomanda prezentarea de urgenta la medicul specialist.

Purtator de cuvant,

                                                               Cons. Marinela POPA