contact DSP Dambovita

Recomandări coronavirus

          Calatorii care planifica sa viziteze Wuhan, China ar trebui sa evite vizitarea “pietelor umede” sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte si sa evite contactul cu persoane bolnave, in particular cu cele care prezinta simptome respiratorii. 

            Calatorii care planifica sa viziteze Wuhan, China ar trebui sa respecte o buna igiena a mainilor si a alimentelor si sa evite contactul cu animale, excretiile sau picaturi provenind de la acestea. 

Calatorii cu simptome respiratorii acute care revin din Wuhansau care au calatorit in China cu stationare in Wuhan sunt sfatuiti sa se adreseze medicului (n.trad.: infectionist) si sa ii mentioneze istoricul de calatorie in Wuhan.
In plus, din cauza activitatii gripale epidemice intense din China, calatorii ar trebui sa fie vaccinati anti-gripal cu minimum 2 saptamani anterior deplasarii, pentru a preveni o boala respiratorie severa. 

Extras din Evaluarea Rapida de Risc a ECDC  17 ianuarie 2020

            In intervalul 31 decembrie 2019 - 17 ianuarie 2020 au fost raportate 44 de cazuri infectate cu noul coronavirus confirmate cu laboratorul, din care 41 din Wuhan, China si 3 asociate calatoriilor in Thailanda (2) si Japonia (1). 

 La data conceperii de catre ECDC a evaluarii de risc mentionate mai sus, sursa de agent patogen era necunoscuta si, prin urmare, ECDC presupune ca ar putea fi activa in continuare si genera noi cazuri in China.  Aparitia catorva cazuri fara legatura cu piata mentionata sau alte piete similare sugereaza posibilitatea ca sursa de agent patogen sa fie mai larg raspandita sau posibilitatea transmiterii inter-umane. 

            Avand in vedere stadiul actual al cunoasterii si factorii necunoscuti, ECDC considera ca:

  • În prezent există o probabilitate moderată de infecție pentru călătorii din UE/SEE care vizitează Wuhan.
  • Există o probabilitate mare de import de cazuri în țările cu cel mai mare volum de persoane care călătoresc către și dinspre Wuhan (ex. țări din Asia).
  • Există o probabilitate mică de import de cazuri în țările UE / SEE, datorită traficului mai augmentin top antibiotic com al persoanelor către și dinspre Wuhan.
  • Respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitatile sanitare, în țările UE/SEE și evidentele unei transmiteri inter-umane limitate, determina ca probabilitatea evaluată ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE să fie foarte scăzută.

Măsuri și recomandări pentru unitățile de învățământ dupa declansarea epidemiei de gripa

  • Continuarea triajul zilnic în toate unitățile de învățământ din județ, cu izolarea cazurilor care prezintă simptome respiratorii (atât la copii cât și la cadrele didactice). Triajul se face de către rețeaua medicală școlară, rețeaua comunitară, medicina de familie, cadrele didactice, cu sprijinul UAT-urilor locale și a Inspectoratului Școlar.
  • Respectarea etichetei tusei si stranutului(utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului).
  • Aerisirea  frecventa a salilor de grupa/ de clasa, in absenta prescolarilor si elevilor.
  • Intensificarea masurilor de curatenie si dezinfectie in toate spatiile unitatilor de invatamant.
  • Asigurarea  unui  stoc suficient de substanțe dezinfectante și materiale de curățenie și  respectarea recomandărilor  de dezinfecție (ștergere suprafețe, dezinfecție jucării și materiale didactice etc);
  • Unitățile de învățământ, cu sprijinul Inspectoratului Școlar și al UAT-urilor , vor asigura condiții optime pentru igiena personală a copiilor și cadrelor didactice, respectiv: apă caldă, săpun lichid, prosoape de hârtie;
  • Solicitam părinților să înțeleagă importanța izolării la domiciliu a copiilor pe toată perioada cât aceștia prezintă simptome respiratorii, chiar dacă acestea nu au fost diagnosticate cu virus gripal.
  • Rezultatele triajului se vor raporta zilnic la DSP și se vor stabili de comun accord măsurile care se impun. Nu se va decide sistarea cursurilor fără o informare și consultare prealabilă între DSP și Inspectoratul Școlar;
  • Orice situație deosebită sesizată în unitățile de învățământ se va raporta către DSP

Gripa

 

Gripa este o infectie respiratorie transmisibila (contagioasa) cauzata de virusul gripal. In Europa gripa apare cu regularitate in epidemii anuale, in lunile de iarna. De obicei epidemiile de iarna afecteaza fiecare tara pentru una sau doua luni si dureaza, la nivelul continentului European, aproape 4 luni. Pot aparea si infectii sporadice in afara sezonului de gripa, cu o incidenta foarte mica in lunile calduroase ale verii.
 
Nu toti cei care s-au infectat cu virusul gripal se imbolnavesc, insa cei care au forme clinice de boala prezinta simptomele comune:
febra
tuse
dureri in gat
dureri musculare si articulare
dureri de cap
stare de rau
oboseala
Simptomele infectiei cu virusul gripei seamana cu alte infectii virale respiratorii. Gripa este mai severa decat raceala, care este produsa de alte virusuri respiratorii si nu de virusul gripal.
 
 

Patologia gripei

 
Plaja de severitate a infectiei si bolii este foarte larga, de la lipsa totala a simptomelor (cazurile asimptomatice) la o simptomatologie minora sau la forme severe precum pneumonia, insuficienta cardio-respiratorie ori encefalita gripala. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator si cardiovascular se pot decompensa si pot ameninta viata pacientului.
 
Imbolnavirile severe si complicatiile apar mai frecvent in anumite grupuri la risc:
persoanele cu varsta de peste 65 de ani
persoane cu afectiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afectiunile cronice respiratorii, afectiunile cronice cardiovasculare, obezitatea.
 
De asemenea, exista un risc crescut pentru copiii la varstele fragede si pentru femeile gravide. Ocazional pot aparea forme severe de gripa la persoane sanatoase care nu fac parte din aceste grupe de risc.
In pandemii caracteristicile epidemiologice si clinice ale gripei pot fi diferite, in functie de caracteristicile virusului si de nivelul de imunitate al populatiei fata de un virus.     
 

Masurile recomandate pentru persoanele sanatoase, pentru reducerea riscului de a dobandi sau de a transmite gripa

 
Gripa este o infectie virala care se raspandeste de la o persoana la alta, in principal atunci cand oamenii infectati tusesc sau stranuta, ori prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii ale persoanelor infectate care se afla pe mainile acestora sau pe suprafetele contaminate.
 
1. Evitati contactul apropiat cu persoanele bolnave
Persoanele bolnave de gripa au unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
febra
tuse
dureri in gat
dureri musculare
dureri de cap
frisoane
oboseala
 
Evitati contactul apropiat cu aceste persoane, indepartati-va de persoanele care tusesc sau stranuta.
Mentineti o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa si evitati aglomeratiile. Atunci cand distanta nu poate fi mentinuta, trebuie sa reduceti la maxim timpul de contact apropiat cu o astfel de persoana. Cand oamenii bolnavi sau  aglomeratiile nu pot fi evitate, trebuie sa reduceti la maxim timpul de contact, in masura posibilului.
Nu vizitati persoanele bolnave de gripa, daca nu este absolut necesar. In cazul in care vizitezi sau ingrijiti o persoana bolnava de gripa este recomandabil sa purtati masca tot timpul cat sunteti impreuna in aceeasi camera.
 
2. Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile
Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va ajuta sa va protejati de virus. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. Dezinfectantele pentru maini pe baza de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mainile contaminate, insa spalarea cu apa si sapun este mult mai eficienta.
Spalatul pe maini nu trebuie sa fie doar o clatire rapida, trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde de fiecare data, iar mainile trebuie sa fie frecate una de cealalta, cu apa si sapun, dupa care sapunul de pe maini trebuie clatit cu apa din abundenta.
Dupa spalarea cu apa si sapun, mainile trebuie uscate bine, daca este posibil cu prosoape de hartie de unica folosinta sau cu uscatorul cu aer cald.
 
3. Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura
Virusurile sunt transmise atunci cand o persoana atinge ceva care este contaminat cu germeni si apoi isi atinge nasul, ochii sau gura.
 
4. Vaccinarea antigripala
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in primul rand persoanelor expuse riscului de infectare (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afectiuni cronice, gravide), dar si copiilor cu varsta de peste 6 luni.
 

Masurile recomandate pentru bolnavii de gripa, pentru protejarea contactilor directi

 
1. Respectati regulile de igiena respiratorie
Igiena respiratorie inseamna impiedicarea expunerii persoanelor din jur la secretiile infectioase respiratorii (good blood pressure com, gat sau nas).
Daca sunteti bolnav, atunci cand tusiti sau stranutati trebuie sa va acoperiti gura si nasul cu ajutorul unui servetel de unica utilizare (de hartie). Daca nu aveti la indemana un servetel e mai bine sa stranutati sau sa tusiti in plica cotului, decat in pumn sau in palma. Servetelele trebuie aruncate la cosul de gunoi dupa utilizare.
 
2. Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile
Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va ajuta sa va protejati de virus si sa reduceti riscul de contaminare a obiectelor si de infectare a persoanelor din jur. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. 
Daca sunteti bolnav, stati acasa, nu mergeti la serviciu sau la scoala si limitati contactul cu alte persoane
Pe langa masurile de igiena descrise mai sus, este recomandat ca o persoana sanatoasa sa mentina o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa.
Bolnavii adulti ii pot infecta pe cei din jur pe o perioada de aproximativ 5 zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infectiosi aproximativ 7 zile de la debutul simptomelor de gripa. Cu toate acestea, este prudent sa se ia in considerare ca o persoana este infectioasa pe toata perioada in care are simptome de gripa.
Utilizarea mastii de catre persoanele bolnave, pentru a-i proteja pe contactii directi
Utilizarea mastii de catre o persoana ce prezinta simptome de gripa ajuta prin retinerea secretiilor respiratorii in cazul in care persoana tuseste sau stranuta si reduce riscul de infectare in randul persoanelor cu care bolnavul este intr-un contact apropiat. Printre ituatiile in care utilizarea mastii poate fi utila se numara:
drumurile de la domiciliu la spital si invers;
cazurile in care bolnavul de gripa are contact apropiat cu o persoana sanatoasa.
 
Cum se utilizeaza, securizeaza si indeparteaza corespunzator masca de fata?
Masca trebuie aplicata cu grija peste gura si nas si apoi ajustata si fixata:
Fixati masca cu snurul sau banda elastica, la mijlocul capului si al cefei.
Presati pe forma nasului banda flexibila transversala.
Aranjati masca confortabil pe fata si sub barbie.
Evitati sa atingeti masca cu mainile. Dupa orice atingere a mastii aflate pe fata, precum si dupa indepartarea acesteia, mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant de maini pe baza de alcool.
Schimbati masca atunci cand devine umeda. Dupa o utilizare prelungita, masca de fata poate deveni umeda. Cand constatati acest lucru, trebuie sa inlocuiti masca umeda cu o masca noua sau cu una curata si  uscata.
 
Pentru a scoate, securiza si elimina in mod corespunzator o masca:
Dezlegati sau rupeti legaturile ori elasticul din partea de jos, apoi pe cel de sus.
Tineti de legatura de sus si indepartati masca de pe fata.
Nu atingeti masca cu mana.
Securizati si eliminati masca in mod corespunzator. Mastile de unica folosinta  trebuie aruncate dupa o singura utilizare. Odata scoase de pe fata, mastile trebuie introduse intr-o punga de plastic, securizata ulterior printr-o inchidere corespunzatoare. Punga securizata poate fi pusa in gunoiul menajer.
 
Dupa indepartarea mastii de pe fata mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant pentru maini, pe baza de alcool.
 

Despre E.coli / STEC

E. coli este o bacterie larg răspândita in natura, care se găsește in mod normal in intestinul omului si animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparțin acestui gen sunt inofensive, însă exista tipuri de E. coli implicate in producerea de boli diareice si de infecții urinare. Prezenta acestei bacterii in apa indica poluarea acesteia si trebuie evitat consumul pentru băut si prepararea hranei.

Ce este STEC?

Unele tipuri de E. coli produc o toxina puternica denumita Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc aceasta toxina se numesc Shiga toxina E. coli sau STEC sau E. coli enterohemoragica (EHEC). Tipul de E. coli cel mai frecvent izolat care aparține acestui grup este O157:H7. In anul 2011 un alt tip, O104:H4 a produs peste 4000 de îmbolnăviri mai ales in Germania, soldate cu 53 de decese. Exista si ale tipuri de STEC cu circulație mai redusa (O26, O103,O111, O145), dar care pot produce, ca si cele menționate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).
SHU reprezintă o complicație majora care este un tip de insuficienta renala si apare la circa 10% din cazurile de boala diareica produse de STEC si care apare mai ales la copiii de 0-5 ani si la persoanele in vârsta.


Cum se transmite infecția cu STEC?

Infecția apare in urma ingestiei de STEC, chiar in cantitate extrem de mica (doar 1000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecția). Aceasta se produce mai ales după consumul de alimente sau apa contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate in transmiterea acestei infecții sunt laptele si produsele lactate nepasteurizate, carnea de vaca, mai ales cea tocata insuficient preparata termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălata. Prelucrarea alimentelor crude poate stop depression now com de bucătărie, mai ales daca nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente si nu sunt curățate intre utilizări.
Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin in contact animalele si care nu respecta reguli elementare de igiena personala (spălatul mâinilor cu apa si săpun);


Cum se diagnostichează infecția cu STEC si când trebuie sa ne adresam medicului?

Infecția cu STEC se diagnostichează prin examenul microbiologic al materiilor fecale (coprocultura), care permite identificarea E. coli O157:H7 sau a toxinei Shiga in produs.
Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută cat mai curând (imediat), mai ales in cazul copiilor de 0-5 ani, daca diareea se însoțește de febra sau scaune cu sânge. La adulți fără alta simptomatologie decât diareea, prezentarea le medic este obligatorie daca acesta persista timp de 3 zile.


Care este tratamentul infectiei cu STEC?

Cea mai importanta măsura terapeutica este cea de rehidratate si reechilibrare electrolitica. Antibioticele NU sun recomandate pentru tratamentul acestei infecții. De asemenea nu sunt recomandate anti-diareicele. Aceste medicamente pot creste riscul apariției SHU


Masuri de prevenire a infecției cu STEC

Spălați-va pe mâini cu apa si săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului si înaintea preparării sau a consumului de alimente
Spălați-va pe mâini cu apa si săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor
Preparați corespunzător termic carnea. Carnea de vita, mai ales cea tocata, trebuie gătită la o temperatura de minim 70 grade Celsius (temperatura trebuie atinsa in interiorul preparatului)
Evitați laptele crud (nepasteurizat), produsele lactate nepasteurizate sau achiziționate din surse neautorizate. Evitați de asemenea sucul de mere nepasteurizat
Preveniți contaminarea încrucișata in timpul preparării hranei prin utilizarea separată si curățarea ulterioara cu detergent si apa calda a ustensilelor (cuțite, vase, tocătoare) care vin in contact cu produsele alimentare crude.