contact DSP Dambovita

Gripa

 

Gripa este o infectie respiratorie transmisibila (contagioasa) cauzata de virusul gripal. In Europa gripa apare cu regularitate in epidemii anuale, in lunile de iarna. De obicei epidemiile de iarna afecteaza fiecare tara pentru una sau doua luni si dureaza, la nivelul continentului European, aproape 4 luni. Pot aparea si infectii sporadice in afara sezonului de gripa, cu o incidenta foarte mica in lunile calduroase ale verii.
 
Nu toti cei care s-au infectat cu virusul gripal se imbolnavesc, insa cei care au forme clinice de boala prezinta simptomele comune:
febra
tuse
dureri in gat
dureri musculare si articulare
dureri de cap
stare de rau
oboseala
Simptomele infectiei cu virusul gripei seamana cu alte infectii virale respiratorii. Gripa este mai severa decat raceala, care este produsa de alte virusuri respiratorii si nu de virusul gripal.
 
 

Patologia gripei

 
Plaja de severitate a infectiei si bolii este foarte larga, de la lipsa totala a simptomelor (cazurile asimptomatice) la o simptomatologie minora sau la forme severe precum pneumonia, insuficienta cardio-respiratorie ori encefalita gripala. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator si cardiovascular se pot decompensa si pot ameninta viata pacientului.
 
Imbolnavirile severe si complicatiile apar mai frecvent in anumite grupuri la risc:
persoanele cu varsta de peste 65 de ani
persoane cu afectiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afectiunile cronice respiratorii, afectiunile cronice cardiovasculare, obezitatea.
 
De asemenea, exista un risc crescut pentru copiii la varstele fragede si pentru femeile gravide. Ocazional pot aparea forme severe de gripa la persoane sanatoase care nu fac parte din aceste grupe de risc.
In pandemii caracteristicile epidemiologice si clinice ale gripei pot fi diferite, in functie de caracteristicile virusului si de nivelul de imunitate al populatiei fata de un virus.     
 

Masurile recomandate pentru persoanele sanatoase, pentru reducerea riscului de a dobandi sau de a transmite gripa

 
Gripa este o infectie virala care se raspandeste de la o persoana la alta, in principal atunci cand oamenii infectati tusesc sau stranuta, ori prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii ale persoanelor infectate care se afla pe mainile acestora sau pe suprafetele contaminate.
 
1. Evitati contactul apropiat cu persoanele bolnave
Persoanele bolnave de gripa au unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
febra
tuse
dureri in gat
dureri musculare
dureri de cap
frisoane
oboseala
 
Evitati contactul apropiat cu aceste persoane, indepartati-va de persoanele care tusesc sau stranuta.
Mentineti o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa si evitati aglomeratiile. Atunci cand distanta nu poate fi mentinuta, trebuie sa reduceti la maxim timpul de contact apropiat cu o astfel de persoana. Cand oamenii bolnavi sau  aglomeratiile nu pot fi evitate, trebuie sa reduceti la maxim timpul de contact, in masura posibilului.
Nu vizitati persoanele bolnave de gripa, daca nu este absolut necesar. In cazul in care vizitezi sau ingrijiti o persoana bolnava de gripa este recomandabil sa purtati masca tot timpul cat sunteti impreuna in aceeasi camera.
 
2. Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile
Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va ajuta sa va protejati de virus. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. Dezinfectantele pentru maini pe baza de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mainile contaminate, insa spalarea cu apa si sapun este mult mai eficienta.
Spalatul pe maini nu trebuie sa fie doar o clatire rapida, trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde de fiecare data, iar mainile trebuie sa fie frecate una de cealalta, cu apa si sapun, dupa care sapunul de pe maini trebuie clatit cu apa din abundenta.
Dupa spalarea cu apa si sapun, mainile trebuie uscate bine, daca este posibil cu prosoape de hartie de unica folosinta sau cu uscatorul cu aer cald.
 
3. Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura
Virusurile sunt transmise atunci cand o persoana atinge ceva care este contaminat cu germeni si apoi isi atinge nasul, ochii sau gura.
 
4. Vaccinarea antigripala
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in primul rand persoanelor expuse riscului de infectare (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afectiuni cronice, gravide), dar si copiilor cu varsta de peste 6 luni.
 

Masurile recomandate pentru bolnavii de gripa, pentru protejarea contactilor directi

 
1. Respectati regulile de igiena respiratorie
Igiena respiratorie inseamna impiedicarea expunerii persoanelor din jur la secretiile infectioase respiratorii (good blood pressure com, gat sau nas).
Daca sunteti bolnav, atunci cand tusiti sau stranutati trebuie sa va acoperiti gura si nasul cu ajutorul unui servetel de unica utilizare (de hartie). Daca nu aveti la indemana un servetel e mai bine sa stranutati sau sa tusiti in plica cotului, decat in pumn sau in palma. Servetelele trebuie aruncate la cosul de gunoi dupa utilizare.
 
2. Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile
Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va ajuta sa va protejati de virus si sa reduceti riscul de contaminare a obiectelor si de infectare a persoanelor din jur. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. 
Daca sunteti bolnav, stati acasa, nu mergeti la serviciu sau la scoala si limitati contactul cu alte persoane
Pe langa masurile de igiena descrise mai sus, este recomandat ca o persoana sanatoasa sa mentina o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa.
Bolnavii adulti ii pot infecta pe cei din jur pe o perioada de aproximativ 5 zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infectiosi aproximativ 7 zile de la debutul simptomelor de gripa. Cu toate acestea, este prudent sa se ia in considerare ca o persoana este infectioasa pe toata perioada in care are simptome de gripa.
Utilizarea mastii de catre persoanele bolnave, pentru a-i proteja pe contactii directi
Utilizarea mastii de catre o persoana ce prezinta simptome de gripa ajuta prin retinerea secretiilor respiratorii in cazul in care persoana tuseste sau stranuta si reduce riscul de infectare in randul persoanelor cu care bolnavul este intr-un contact apropiat. Printre ituatiile in care utilizarea mastii poate fi utila se numara:
drumurile de la domiciliu la spital si invers;
cazurile in care bolnavul de gripa are contact apropiat cu o persoana sanatoasa.
 
Cum se utilizeaza, securizeaza si indeparteaza corespunzator masca de fata?
Masca trebuie aplicata cu grija peste gura si nas si apoi ajustata si fixata:
Fixati masca cu snurul sau banda elastica, la mijlocul capului si al cefei.
Presati pe forma nasului banda flexibila transversala.
Aranjati masca confortabil pe fata si sub barbie.
Evitati sa atingeti masca cu mainile. Dupa orice atingere a mastii aflate pe fata, precum si dupa indepartarea acesteia, mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant de maini pe baza de alcool.
Schimbati masca atunci cand devine umeda. Dupa o utilizare prelungita, masca de fata poate deveni umeda. Cand constatati acest lucru, trebuie sa inlocuiti masca umeda cu o masca noua sau cu una curata si  uscata.
 
Pentru a scoate, securiza si elimina in mod corespunzator o masca:
Dezlegati sau rupeti legaturile ori elasticul din partea de jos, apoi pe cel de sus.
Tineti de legatura de sus si indepartati masca de pe fata.
Nu atingeti masca cu mana.
Securizati si eliminati masca in mod corespunzator. Mastile de unica folosinta  trebuie aruncate dupa o singura utilizare. Odata scoase de pe fata, mastile trebuie introduse intr-o punga de plastic, securizata ulterior printr-o inchidere corespunzatoare. Punga securizata poate fi pusa in gunoiul menajer.
 
Dupa indepartarea mastii de pe fata mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant pentru maini, pe baza de alcool.