contact DSP Dambovita

Informare trichinella

MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA  DAMBOVITA

Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095
Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
NR.10595/15.12.2014

 

Informatii utile legate de traditiile culinare romanesti in perioada
sarbatorilor de iarna

Masuri de prevenire a imbolnavirii cu trichinella spiralis

Trichineloza este o boala raspandita in intreaga lume, fiind determinata de un vierme nematod "Trichinella spiralis", care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Omul se infesteaza prin consum de carne de porc ce contine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa, ce pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului. Principalele semne clinice sugestive pentru diagnostic sunt: tulburarile digestive (dureri abdominale, diaree, greta, varsaturi), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie (scadere accentuata a fortei musculare, care apare in cursul unor boli grave). Important de mentionat este faptul ca boala nu se transmite interuman. 
          Astfel, in vederea prevenirii imbolnavirii, DSP Dambovita recomanda populatiei sa controleze sanitar  carnea de porc sacrificat in  gospodaria proprie in centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora; sa achizitioneze carne numai din centrele comerciale specializate care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar si sa renunte la obiceiurile culinare riscante cum ar fi consumul de carne/ preparate de carne cruda sau insuficient prelucrata termic. Atentionam populatia ca procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele.

Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de consumul carnii de porc neexaminata trichineloscopic; unele obiceiuri culinare de genul prepararii termice "in sange" sau consumul de preparate crude ori insuficient prelucrate termic, printre acestea numarandu-se pastrama, carnat uscat sau afumat si sunca, dar si achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate si taierea clandestina a animalelor.

DIRECTOR EXECUTIV,                                                        DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,
DR. SORIN STOICA                                                                   DR. GABRIELA COSTEA   

                                                     COORDONATOR PROGRAM,
                                                                Dr. Aquilina Mesina