MINISTERUL SĂNĂTĂŢII Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa Târgovişte, str.Tudor Vladimirescu, nr.15-19, cod 130095 Tel: 0245613604, fax: 0245611067 e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. Nr. 6939 / 10.X.2013 |
Comunicat de presa
Odată cu racirea vremii ne putem astepta la o crestere rapida a numarului cazurilor de viroze respiratorii, inclusiv de gripa. Persoanele in varsta, copiii si bolnavii cronici sunt cei mai expusi, pentru că sistemul lor imunitar este mai fragil.
In aceasta perioada sunt in circulatie virusuri responsabile de ,,gripele false‘‘ si virusuri ale ,,gripei adevarate’’. In cazul “gripelor false” acţioneaza sute de virusuri si simptomele sunt moderate: stranut, scurgeri nazale, tuse productiva, lacrimare, durere de gat, febra moderata, durere de cap. Dimpotriva, gripa propriu-zisa se manifesta prin simptome severe: frisoane, febra 39-40 de grade Celsius, dureri de cap, tuse seaca rebela, rinita, stare generala alterata. Si complicatiile sunt diferite. In cazul virozelor sau ,,gripelor false’’, complicatiile sunt: sinuzita, otita (mai ales la copii), iar in cazul gripei: otita, bronşita, pneumonia, encefalita.
In judeţul Dambovita a inceput monitorizarea evolutiei numarului de infecţii respiratorii şi gripa, iar in prima saptamana de supraveghere s-au inregistrat 656 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, din care 9 cazuri au fost internate şi 97 de cazuri de pneumonie, pentru 22 dintre acestea impunandu-se spitalizarea.
In aceste conditii este bine sa fim intotdeauna atenţi la alarmele de circulatie gripala, sa incercam sa evitam persoanele contaminate, aglomeratiile umane şi sa respectam cateva reguli generale de preventie :
- igiena riguroasa a mainilor prin spalarea frecventa cu apa si sapun;
- dezinfectia veselei şi tacamurilor atunci cand un membru al familiei este bolnav;
- folosirea servetelelor de hartie pentru a acoperi gura si nasul in timpul tusei sau stranutului;
-o dieta echilibrata care pune accent pe fructe proaspete, legume, cereale şi cantitaţi mici de carne slaba, permite organismului sa se concentreze la apararea impotriva virusurilor mai mult decat la digestie;
-un consum mare de lichide asigura o hidratare corespunzatoare a organismului;
Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lamaie si miere, supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri deoarece ajuta si la diminuarea simptomelor;
-evitarea alcoolul, a cofeinei şi renuntarea la fumat, pentru ca acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor;
-repaus la domiciliu atunci cand apare febra, rinoreea sau tusea.
-se va pastra camera calda, dar nu se va supraincalzi; daca aerul este uscat, se va folosi un vaporizator;
-se recomanda folosirea picaturilor nazale, in special cele pe baza de apa de mare, care nu sunt iritante si nu dau dependenţa.
Si nu in ultimul rand, este bine sa se stie ca antibioticele nu ajuta in cazul virozelor. Acestea se folosesc numai in momentul in care se complica o viroza respiratorie, inclusiv gripa, cu o infectie bacteriana.
Directia de Sanatate Publica Dambovita, recomanda populatiei sa se adreseze medicului de familie sau celui specialist, imediat ce apar primele semnele de boala, deoarece numai acesta poate stabili o conduita terapeutica adecvata.
DIRECTOR EXECUTIV, PURTATOR DE CUVANT,
Dr. Sorin STOICA Cons. Marinela POPA