contact DSP Dambovita

Săptămâna Europeană a Vaccinării

EIW      20 - 27 aprilie 2013

 

Comunicat de presă

 

            Celebrata din anul 2006, Săptămâna Europeană a Vaccinării are drept temă in 2013 eliminarea pe continentul nostru a rujeolei şi rubeolei (boli infecţioase contagioase, prima afectând cu precădere copiii  până la 9 ani; a 2-a cu evoluţie insidioasă la adolescenţi/adulţi tineri şi cu potenţial teratogen la femeile de vârstă fertilă).

         Scopul generic EIW 2013 este stimularea creşterii acoperirii vaccinale, cu precădere la populațiile vulnerabile sau greu accesibile, în timp ce pe plan naţional efortul trebuie îndreptat către măsuri vaccinale susţinute atât împotriva rubeolei cât şi a rujeolei.

*

         Similar cu eradicarea variolei și poliomielitei în lume, imunizările au înregistrat rezultate notabile în Europa: difteria și tetanosul sunt acum sub control, infecțiile cu Haemophilus influenzae tip b (Hib) la copii au fost reduse dramatic, iar incidenţa infecțiilor cu hepatită B a scăzut semnificativ după introducerea vaccinării universale.În prezent, vaccinarea previne anual, la nivel global 2-3 milioane decese prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și rujeolă, la toate grupurile de vârstă.

*

         În ţara noastră, după o creștere de aproape 25 ori a incidenţei rujeolei și de aproape 13 ori a incidenţei rubeolei în 2011 faţă de 2010, in 2012 statisticile epidemiologice indică o situație staţionară la un nivel critic în privinţa rujeolei și o situație foarte critică în privința rubeolei, plasându-ne printre ţările cu cea mai mare incidenţă în contextul celor 29 de ţări UE.

         Incidenţa crescută  a rubeolei/rujeolei în România este legată de gradul redus de acoperire vaccinală la toate vârstele: ~  90 %  în 2011 şi semnificativ sub ţinta de 95 %  stabilită de OMS. În grupurile la care acoperirea vaccinală se menţine sub nivelul optim, se acumulează subiecţii susceptibili de a face boala, acest lucru putand duce la  apariţia epidemiilor. Copiii neimunizaţi din rândul grupurilor defavorizate și al parinţilor sceptici în privinţa vaccinării sunt adesea puncte de plecare ale focarelor de rujeolă.

         Principalele motive ale nevaccinării conform vârstei au fost insuficienţa stocurilor de vaccin ROR (probleme legate de achizitia vaccinului) si neprezentarea ori refuzul vaccinării  la copiii de 12 luni, precum şi la cei de 24 luni.

*

         În această situaţie este necesară conjugarea tuturor eforturilor şi implicarea tuturor actorilor angrenati pentru atingerea si depăşirea acoperirii vaccinale minime recomandată de  OMS.

         Profesioniştii din sistemul de sănătate (incepând cu medicii de familie), publicul larg (cu precădere părinţii copiilor sub 9 ani dar şi tinerii de 15 - 24 ani), precum si mass-media sunt chemaţi să acorde Săptămânii Europene de Vaccinare (20 – 27 aprilie 2013) întreaga atenţie pe care o merită această problematică decisivă pentru sănătatea copiilor noştri.

 *

         Cu ocazia EIW 2013 in judeţul nostru se organizează o campanie de vaccinare pentru recuperarea copiilor care nu au fost vaccinati in urmatoarele localitati: Fintanele, Cojasca, Iazu, Lunguletu, Matasaru si Mogosani. In plus, in aceste localitati, specialistii DSP vor prezenta avantajele vaccinarilor pentru prevenire imbolnavirilor si a epidemiilor. Mediatorii sanitari si asistentii comunitari au fost instruiti pentru consiliere si mobilizarea populatiei la vaccinare conform calendarului national stabilit de Ministerul Sanatatii

         Vă mulţumim pentru participarea dvs. la Săptămâna Europeana a Vaccinarii

 

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. SORIN STOICA

 

 

                                 Întocmit,
                        Dr. Camelia Savu
               Compartimentul de Evaluare
                   şi promovarea sănătăţii