Campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!”
Iulie 2024
In luna iulie 2024, în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății este implementată campania „Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!” dedicată promovării sănătăţii reproducerii.
Campania urmărește:
• împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă (educare privind comportamentele individuale de prevenire a ITS, prevenirea sarcinilor nedorite și utilizarea contracepției)
• Informarea și conștientizarea femeilor însărcinate și a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătății sexuale (sănătății reproducerii), inclusiv asupra importanței consultului medical/ginecologic.
Sunt de actualitate două problematici din sfera sănătății reproducerii: sarcinile la adolescente și tendința crescătoare a cazurilor noi cu infecții transmisibile sexual.
Sarcinile în rândul adolescentelor au consecinţe majore asupra sănătății mamelor adolescente și a copiilor acestora. Complicațiile legate de sarcină și de naștere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani la nivel global.
Nașterea la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă cauzate de dezvoltarea incompletă a aparatului reproducător. În plus, fenomenul are consecințe sociale precum abandonul școlar şi imposibilitatea financiară de a îngriji nou născutul.
Pe de altă parte, peste 1 milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt dobândite în fiecare zi în întreaga lume, dintre care majoritatea sunt asimptomatice inițial. Se estimează că peste 500 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au o infecție genitală cu virusul herpes simplex. Utilizarea metodelor contraceptive (prezervativ, diafragmă) reprezintă o alegere esenţială pentru prevenirea acestor infecţii.
Problematica sarcinilor nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul adolescenţilor este responsabilitatea întregii societăţi care trebuie să aibă o atitudine proactivă pentru încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical.
Mesajele campaniei pentru tineri sunt:
- Alege să începeți viața sexuală doar atunci când ai toate informațiile corecte!
- Alege să începeți viața sexuală când te simți pregătit/pregătită pentru acest lucru. Trebuie să fie decizia ta, nu să o faci în urma insistențelor și a presiunilor celor din jurul tău
- Nu se recomandă începerea vieții sexuale înainte de 18 ani, fiindcă aparatul genital nu este complet dezvoltat.
- Alege metode contraceptive pentru a evita o sarcină nedorităși folosește-le de fiecare dată!O sarcină nedorită înseamnă un copil nedorit!
- Mergiregulat la medic pentru controale preventive!
- Alege să discuți cu un specialist (medic de familie, medic ginecolog medic de planificare familială, medic endocrinolog, asistent medical, asistent medical școlar, asistent medical comunitar, mediator sanitar) care îți poate oferi informații complete și corecte, și poate răspunde la toate întrebările tale!
- Medicul de familie, medicul ginecolog medicul de planificare familială sau medicul endocrinolog îți poate recomanda cea mai potrivită metodă contraceptivă pentru tine, numai în urma unei consultații.
Mesajele campaniei pentru femei ȋnsărcinate sunt:
- Ai grijă de sănătatea ta încă dinainte de a rămâne însărcinată !
- Asigură o bună stare de sănătate atât ție cât și copilului tău pe toată perioada sarcinii!
- Adoptă o dietă echilibrată și adecvată perioadei de sarcină! Monitorizează constant greutatea corporală!Dacă este necesar,ia suplimentecu fier, acid folic, calciu, vitamina A.
- Evităcomplet fumatul și consum de băuturi alcoolice sau droguri și diminueazăconsumul de cofeină!
- Evită medicația care pune în pericol viața ta sau pe cea a fătului!
- Practicăcel puțin 30 de minute de exerciții moderate zilnic pe tot parcursul sarcinii!
- Parteneriisunt afectați în mod egal de problemele sănătății reproductive (concepția, infertilitatea, planificarea familiei,bolile cu transmitere sexuală). Ei trebuie să împărtășească responsabilitatea cu parteneriilor.
- Mergiperiodic la medicul care te monitorizează!
- Nașterea la domiciliu are un grad de risc sau de mortalitate mai crescut față de nașterea în spital.
DIRECTOR EXECUTIV, MEDIC ŞEF,
DR. SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA
Coordonator program PN XII.1,
Dr. Aquilina Meșină
Intocmit
As. Ilie Roxana