contact DSP Dambovita

CAMPANIA «Produsele din tutun încălzit și țigările electronice, mai puțin dăunătoare?»

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ DÂMBOVIŢA
Str. T.Vladimirescu nr.15-19, cod 130095, Târgovişte, jud. Dâmboviţa,
Tel. 0245-613604, fax 0245-611067
e- mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.,
Cod operator date cu caracter personal nr.12777
Nr. 26699/ 09.11.2021

COMUNICAT DE PRESĂ
CAMPANIA
«Produsele din tutun încălzit și țigările electronice, mai puțin dăunătoare?»
NOIEMBRIE 2021
18 noiembrie 2021 - ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN

În fiecare an,  în a treia joi a lunii noiembrie este celebratăZiua naţională fără tutun” care are scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli/ dizabilități/decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de  modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

               Campania se desfășoară pe toată durata lunii noiembrie și își propune creșterea conștientizării în rândul populației generale, dar în special în rândul adolescenților și adulților tineri, a riscurilor asociate utilizării noilor produse emergente cu nicotină, respectiv țigara electronică (ENDS - Electronic Nicotine Delivery Systems) și produsele din tutun încălzit(HTP - Heated Tobacco Products). Creșterea dramatică a utilizării acestora, în special de către adolescenți și adulți tineri, reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea publică,  existând o îngrijorare din ce în ce mai mare că utilizarea noilor produse ar putea cataliza tranziția la utilizarea altor produse din tutun sau a drogurilor recreative.

Obiectivele campaniei:

Creşterea numărului de persoane informate cu privire la existenţa compuşilor nocivi care intră în componenţa  produselor din tutun încălzit şi a ţigărilor electronice;

Creşterea nivelului de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la riscurile expunerii la compuși nocivi prin inhalarea vaporilor produselor din tutun încălzit, respectiv ai ţigărilor electronice;

Creşterea nivelului de conştientizare în rândul populaţiei a prezenţei riscurilor expunerii altor persoane (expunere pasivă) la vaporii produselor din tutun încălzit, respectiv ai ţigărilor electronice;

Prevenirea experimentării produselor noi emergente promovate ca fiind mai puţin nocive;

Creşterea motivaţiei persoanelor care consumă produse noi emergente de a renunţa să le mai consume.             

Campania din acest an este un apel pentru conștientizare a pericolului ascuns, prin sloganul: „ȚIGĂRILE FĂRĂ FUM NU SUNT ȘI FĂRĂ RISCURI!

Scopul campaniei  este prevenirea iniţierii consumului produselor din tutun încălzit şi alţigărilor electronice, precum şi descurajarea utilizării acestor produse promovate ca fiind mai puţin nocive, prin creşterea nivelului de informare şi conştientizare în rândul populaţiei privind nocivitatea acestor produse.

Țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse „cu risc redus” și „fără fum”. Dar, în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate, consumul noilor produse se conturează ca o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei. 

Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există și riscul ca folosirea ENDS și HTP în locuri publice unde fumatul este interzis să ”renormalizeze” fumatul în spații publice.

MESAJELE PRINCIPALE ALE CAMPANIEI:

  • ATENŢIE! EVITĂ SĂ CAZI ÎN CAPCANA UNUI MIT «PRODUSELE DIN TUTUN ÎNCĂLZIT ȘI ȚIGĂRILE ELECTRONICE SUNT MAI PUȚIN DĂUNĂTOARE»!
  • INFORMEAZĂ –TE CORECT ÎNAINTE DE A LUA O DECIZIE!
  • EVITĂ RISCUL DE ÎMBOLNĂVIRE ALEGÂND SĂ SPUI NU CONSUMULUI PRODUSELOR DIN TUTUN ÎNCĂLZIT ŞI AL ŢIGĂRILOR ELECTRONICE!
  • AI GRIJĂ ŞI DE SĂNĂTATEA CELOR DE LÂNGĂ TINE!
  • ALEGE SĂ FII SĂNĂTOS!

DIRECTOR EXECUTIV,                                                                 DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,
     DR. SORIN STOICA                                                                             DR. GABRIELA COSTEA

Coordonator program PN V,
Dr. Aquilina Mesina

Intocmit
As. Ilie Roxana