contact DSP Dambovita

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ DÂMBOVIŢA
Str. T.Vladimirescu nr.15-19, cod 130095, Târgovişte, jud. Dâmboviţa,
Tel. 0245-613604, fax 0245-611067
e- mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.,
Cod operator date cu caracter personal nr.12777

 

COMUNICAT DE PRESA
ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA HEPATITEI

Direcţia de Sănătate Publică Dambovita,celebrează „Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei”, în data de 28 iulie 2019.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH) este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

Obiectivele campaniei sunt:

  • Mobilizarea populației și a decidenților politici în vederea aderării la mișcarea globală NOhep, pentru a susține eliminarea hepatitelor virale;
  • Creșterea nivelului de conştientizare a populaţiei generale în privința diferitelor tipuri de hepatite virale, inclusiv căile de transmitere;
  • Educarea oamenilor, în vederea însușirii de cunoștințe privindprevenirea, vaccinarea, depistarea precoce, tratamentul, monitorizarea etc.

În anul 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe. Fără o îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

SLOGANUL CAMPANIEI ZMH 2019: „să eliminăm hepatita!”

Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, campania de sensibilizare care continuă și în anul 2019, își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate. 

În România, Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor viraleurmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător șisistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile șiprioritățile naționale.

  DIRECTOR EXECUTIV,                                                DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,
   DR. SORIN STOICA                                                            DR. GABRIELA COSTEA

Coordonator program
Dr. Mesina Aquilina 

Intocmit
As. Ilie Roxana