MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA DAMBOVITA
Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095
Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
NR.11418/ 25.09.2018
COMUNICAT DE PRESA
ZIUA NAŢIONALĂ A ALIMENTAŢIEI ŞI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE
16 octombrie 2018
Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, celebrează în data de 16 octombrie 2018 «ZIUA NAŢIONALĂ A ALIMENTAŢIEI ŞI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE » .
În perioada 1 -16 octombrie 2018 DSP Dambovita derulează campania de celebrare a zilei naționale a alimentației și a combaterii risipei alimentare în cadrul subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos al Ministerului Sănătăţii.
Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane iar cu această ocazie atragem atenţia întregii societăţi asupra problemei siguranței și a risipei alimentare.
Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani. Importanța acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populație mondială aflată în creștere.
Asigurarea securității alimentare a populației, este obligația fiecărui stat. Problema securității alimentare, a accesului populației la produse agro-alimentare de bază și de calitate corespunzătoare,constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Asigurarea securității alimentare pentru toți indivizii, contribuie la liniștea socială, la stabilitate și prosperitate
Scopul campaniei: este o inițiativă de informare şi de conştientizare a publicului larg privind problema siguranței și a risipei alimentare la noi în ţară.
Sloganul campaniei: Alimente sigure în cantitățile necesare. Stop risipei alimentare!
Obiectivele principale ale campanieisunt:
- creşterea rolului şi a gradului de informare şi implicare a societăţii civile şi a publicului larg în realizarea şi implementarea politicilor publice în domeniul reducerii risipei de hrană din România și asigurarea siguranței alimentelor;
- promovarea pe agenda guvernamentală şi parlamentară a măsurilor privind reducerea risipei de alimente în România;
- conştientizarea decidenţilor politici asupra necesităţii aplicării urgente a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare şi a normelor de aplicare ale acesteia.
În România, statistica indică 5 mil. t de deşeuri alimentare anual, reprezentând între o treime şi jumătate din cantitatea totală de hrană destinată consumului uman produsă într-un an, adică cca 250 kg /locuitor, faţă de 179 kg /locuitor, media europeană, în timp ce aproximativ 25% din populaţia ţării (4,74 mil. de persoane) trăiesc la limita sărăciei şi întâmpină dificultăţi în procurarea hranei zilnice.Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban: în timp ce comunităţile rurale folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodărie, în mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi, făcând astfel imposibilă valorificarea deşeurilor de orice fel, atât alimentare, cât şi nealimentare.
MESAJE CHEIE ALE CAMPANIEI:
Lupta contra risipei alimentare este o urgenţă mondială.
Cumpărând alimente cu chibzuinţă, salvăm planeta.
Donati alimentele pe care nu le consumaţi.
Recomandări pentru o mâncare mai sigură:
Cu ocazia acestei zile, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, va desfăşura urmatoarele activităţi:
- activităţi informare-educare–comunicare în unităţi de învăţământ
- distribuire de materiale informative în unităţi comerciale
- instruire asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari
DIRECTOR EXECUTIV, DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,
DR. SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA
COORDONATOR PROGRAM,
Dr. Aquilina Mesina
Intocmit
As. Ilie Roxana