MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA DAMBOVITA
Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095
Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
NR.6174/ 24.05.2018
COMUNICAT DE PRESA
ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN
31 MAI 2018
Ziua Mondială Fără Tutun(ZMFT), se celebreazăîn fiecare an pe data de 31 maisub auspiciile OMS pentru a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/dizabilități/decese premature) atrasă de consumul de tutun și pentru a stimula modificări comportamentale și contramăsuri legislative specifice.
În anul 2018 atenția se îndreaptă către ucigașul nr. 1 al omenirii - bolile cardiovasculare (BCV), pentru care fumatul reprezintă un risc redutabil.
Temacampaniei din acest an este, Tutunul si bolile cardiovasculare, se focalizează pe bolile asociate fumatului și are drept scop sporirea conștientizării riscului indus de fumat pentru bolile cardiace, accidentul vascular cerebral și alte boli ale aparatului ciculator – reprezentând în ansamblu principala cauză de deces în lume.
Previziunile sunt îngrijorătoare: 1 miliard de oameni riscă să-și piardă viața în acest secol dacă nu se întreprind măsuri mai ferme împotriva consumului de tutun. Deși o seriede strategii eficiente pentru controlul/prevenirea fumatului sunt deja definite, dificultatea rămâne aceea de a convinge decidenții sociali - de a le adopta și publicul - de a le pune în practică pe cele ce îl privesc.
Evidențele sugerează că în ultima decadă fumatul în lume a scăzut moderat pe seama țărilor cu venituri mari. Cel mai mult fumează bărbații din țările cu venituri mijlocii și femeile din țările cu venituri mari.
În lume, BCV continuă să reprezinte cauza de deces numărul 1, cu mortalitatea specifică mai mare în țările cu venituri mici și mijlocii. Între 1 și 3 din 10 decese prin BCV sunt atribuibile fumatului. Dacă fumează, femeile sunt supuse unui risc de deces BCV mai mare decât bărbații.
Deși românii fumează la cote apropiate mediei UE, ponderea deceselor tutun-dependente era în 2016 superioară țărilor cu Index de Dezvoltare Umana (HDI) înalt, cu toate că acest tip de deces a scăzut față de 2010 cu circa 17%. Ordinea mortalităților specifice tutun-dependente era: cancerele (pulmonar și alte tipuri), accidentul vascular cerebral, boala ischemică cardiacă, alte boli vasculare, bolile respiratorii.
În 2012, tributul BCV plătit fumatului de români se ridica la 13% dintre diagnostice și la circa 12% dintre decese. Date din 2015 arătau pentru România prevalențe BCV superioare mediilor UE la ambele genuri; după procentajul deceselor BCV atribuibile, fumatul ocupa locul 2 între 3 factori comportamentali de risc (după alimentație) – ca și în UE.
Poziționările variate ale Romaniei față de cele mai bune practici MPOWER comportă în 2016 următoarea ordine de merit: P – Protecția față de fumul asociat cu consumul de tutun; O - Oferirea de ajutor pentru renunțare; E - Interdicțiile privind publicitatea; R - Creșterea taxării tutunului și W- Avertismentele pe ambalaje. Locul onorant atribuit criteriului P este datorat Legii 15/2016 ce a interzis complet fumatul în toate spaţiile publice închise, tentativele de până acum de a o submina eșuând până în prezent.Scăderea, fie și modică, a morbi-mortalității BCV în 2016 față de 2015 poate reflecta efectele Legii 15 coroborate cu efortul promotorilor sănătății pentru cunoașterea/aplicarea întocmai a acesteia.
Cu ocazia ZMFT 2018, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, în colaborare cu partenerii săi, Primăria Municipiului Târgovişte, Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Tgv, Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa, Filiala de Cruce Roşie Dâmboviţa şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa, va desfăşura urmatoarele activităţi:
DIRECTOR EXECUTIV, DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,
DR. SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA
COORDONATOR PROGRAM,
Dr. Aquilina Meşina