contact DSP Dambovita

Saptamana Europeana a Vaccinarii – 23-29 aprilie 2018

MINISTERUL SĂNĂTĂTII
INSTITUTUL NATIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ
DIRECTIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDETULUI DAMBOVITA
Nr. 4767/19.04.2018

 

COMUNICAT DE PRESĂ
Săptămâna Europeană a Vaccinării
- 23-29 aprilie 2018 -

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dambovita, în colaborare cu Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste, celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, în perioada 23-29 aprilie 2018,.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

SEV 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de actiuni COLECTIVE, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

Tema din acest an “Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de crestere a acoperirii vaccinale pentru obtinerea unui BINE COMUN; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, actiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare si oamenii trebuie să se vaccineze.

Obiectivul general este de a impulsiona o actiune mai amplă pentru vaccinare, cu un centru de atractie special pe promovarea rolului pe care fiecare îl poate avea în acest efort comun.

Organizatia Mondială a Sănătătii si partenerii sai au urmatoarele obiective specifice:

-        De a sublinia importanta vaccinării si lacunele existente în acoperirea vaccinală;

-        De a sublinia valoarea vaccinurilor si importanta investitiei în eforturile nationale de vaccinare;

-        De a sublinia modurile prin care fiecare poate si trebuie să participe la progresul vaccinării.

Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale si globale de promovare a sănătătii, asa cum se prevede în Planul European de Actiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Actiune pentru Vaccinare si Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

România se confruntă cu epidemia de rujeolă.

În perioada 2016-2018, până la data de 02 martie 2018, au fost confirmate 11036 de cazuri de rujeolă, din care 40 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, au fost organizate la nivel naţional campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei, necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Directia de Sanatate Publica Dambovita prin Compartimentul de Educatie Sanitara si Promovarea Sanatatii organizeaza activitati de informare-educare-comunicare a mamelor, gravidelor si lehuzelor din toate unitatile sanitare cu paturi din judet.

                                                       Prevenire. Protecţie. Vaccinare.

           DIRECTOR EXECUTIV,                                                           DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUBL.,
              DR. SORIN STOICA                                                                       DR. GABRIELA COSTEA