contact DSP Dambovita

Ziua mondiala a sanatatii - 7 aprilie 2018

MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA  DAMBOVITA
Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095
Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
NR 4217/ 04.04.2018

 

COMUNICAT DE PRESĂ
Ziua Mondială a Sănătății
 7 Aprilie 2018

   Direcţia de Sănătate Publică Dambovita, organizează în perioada 7-14 Aprilie 2018, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța atingerii acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate  (En. Universal Health Coverage-UHC).

Tema: Acoperirea Universala cu Servicii de Sanatate: Servicii de Sanatate accesibile tuturor persoanelor.

Scopul: Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei la nivel global, garant al cresterii sperantei de viata si al reducerii saraciei.

 Organizația Mondiala a Sănătății, avertizeaza ca aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. Accesul la servicii esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia, creează locuri de muncă, susțin creșterea economică. Țările care investesc în UHC își asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman național.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.

La nivel European, conform raportului de monitorizare a UHC, în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, s-a înregistrat în anul 2015 un indice de acoperire a serviciilor de sănătate de 73. Acest indice atingea în același an în România valoarea de 72, puțin sub media Europeană.

În perioada 1998-2012, în România,proporția (%) din populație care a suportat cheltuieli ”catastrofale” pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend ușor ascendent. A crescut de la 6 la 12% proporţia din populație a celor care au cheltuit cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și de la 1 la 2% a celor care au cheltuit cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.

Deși indicatorii de monitorizare a progresului în atingerea UHC la nivel național ne situează la nivelul sau chiar deasupra mediei Europene, recomandăm susținerea eforturilor pentru continuarea progresului, precum și îmbunătățirea proceselor de monitorizare a acestui progres.

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, prin Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătaţii, împreună cu Societatea Naţională de Crucea Roşie Dâmboviţa, şi-a propus organizarea unui Stand de Sănătate, în ziua de marţi 10.04.2018, între orele 10:00 – 12:00 în Piaţa Tricolorului din Târgovişte.

  DIRECTOR EXECUTIV,                                             DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,
   DR. SORIN STOICA                                                            DR. GABRIELA COSTEA

                                                MEDIC SEF DEPARTAMENT
                                        SUPRAVEGHERE SANATATE PUBLICA
                                                 DR. TATARU CLAUDIA