MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa
Târgovişte, str.Tudor Vladimirescu, nr.15-19, cod 130095
Tel: 0245613604, fax: 0245611067
Nr. 13397/ 15.XII. 2017
COMUNICAT DE PRESA
Având în vedere apropierea Sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu trichineloză,recomandăm populației să respecte următoarele măsuri:
Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii, nu distrug larvele de trichinella spiralis.
Trichineloza (trichinoza) este o boală produsă de parazitul trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman prin consumul cărnii de porc, mistreț sau urs infestate și insuficient tratate termic.
Boala se transmite ocazional de la animale la om. Rezervorul natural de infecţie este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea) precum și de rozătoare (șobolanul).
În țara noastră principala sursă de infecție pentru om este porcul. Porcul se contaminează prin consumul de șobolani sau dejecţii ale acestora. Surse secundare de infecție sunt mistrețul și ursul.
Omul se îmbolnăvește în urma consumului de carne de porc, mistreț sau urs infestată cu trichinella spiralis, atunci când această carne este insuficient fiartă sau friptă, sau este mâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnosticul de trichineloză: febră, edeme palpebrale (tumefierea pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Prezentarea la medic este obligatorie odată cu apariția primelor semne de boală.
Boala durează în medie 3-6 săptămâni, dar există și forme severe cu o evoluție de 2-3 luni. Decesele sunt datorate complicațiilor cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită).
DIRECTOR EXECUTIV, PURTĂTOR DE CUVÂNT,
Dr. Sorin STOICA Cons. Marinela POPA