contact DSP Dambovita

Comunicat de presa - scarlatina

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ  DÂMBOVIŢA
Târgovişte str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095
Tel:0245613604, fax:0245611067
e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Cod operator date cu caracter personal nr.12777
Nr.11021/16/10.2017

COMUNICAT  DE PRESA

Scarlatina este o boala infectioasa  bacteriana determinata de tipuri variate de streptococ beta hemolitic de grup  A care produc toxina eritrogena. Boala prezinta un caracter sezonier de toamna- iarna si primavara, cu incidenta maxima  in luna noiembrie si minima in luna aprilie, avand caracter epidemic la 5-6 ani.Oricine poate lua scarlatina, dar cei mai afectati sunt copiii cu varsta intre 5-12 ani.

Scarlatina poate determina aparitia de focare in colectivitatile de copii prescolari si scolari.

Debutul bolii este brusc, cu febra inalta(39-40 grade Celsius), durere in gat, varsaturi, dureri de cap, frison, stare generala modificata. La 1-2 zile de la debut apare eritemul caracteristic: pete rosii mici, aspre la pipait, la baza gatului si torace  care ulterior se generalizeaza.

Perioada de incubatie este de 3-6 zile pana la maxim 10 zile.

           Transmiterea se face direct pe cale aerogena, prin picaturile Flugge, care pot fi raspandite de bolnavi si purtatori asimptomatici si mai rar prin contact indirect prin obiecte si alimente contaminate.

            Cazurile confirmate sau probabile sunt izolate si se instituie tratament cu antibiotic.    Scarlatina de obicei este o boala usoara , insa fara tratament corespunzator poate duce la complicatii.

Convalescentii vor fi urmariti prin medicul de familie sau de colectivitate privind efectuarea corecta a tratamentului si  a controalelor de laborator precum si a controalelor clinice periodice pana la constatarea starii de sanatate.

Contactii de colectivitate sau de familie vor fi supravegheati de medic timp de 10 zile  de la depistarea ultimului caz.

Purtatorii depistati se trateaza in ambulatoriu timp de 10 zile cu Penicilina V.

    In colectivitatile de copii in care au aparut cazuri se va face triaj epidemiologic zilnic.Fostii bolnavi  de scarlatina vor fi primiti in colectivitate pe baza avizului medical eliberat de medicul de familie.

Dezinfectia in focar se efectueaza cu dezinfectanti uzuali.

            Educatia sanitara adresata in special personalului didactic, parintilor si copiilor se refera la modul de transmitere si riscurile afectiunilor poststreptococice.

Director executiv,
Dr.Sorin Stoica