contact DSP Dambovita

Comunicat de presa Ziua Mondiala a Contraceptiei 2016

MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA  DAMBOVITA

Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095
Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Nr.9868/ 22.09.2016

 

COMUNICAT DE PRESĂ
Ziua Mondială a Contracepţiei 
 
- 26 septembrie 2016 -

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean Dâmboviţa, Cabinetul de Planificare Familială Târgovişte, Direcţia de Asistenţă Socială Dâmboviţa, celebrează în perioada 26 septembrie – 15 octombrie campania Ziua Mondială a Contracepţiei,o campanie de informare a populaţiei privind contracepţia, avand sloganul “CONTRACEPŢIA: ESTE VIAŢA TA; ESTE RESPONSABILITATEA TA!"

Ziua Mondială a Contracepţieia fost lansată în 2007 şi este celebrată pe data de 26 septembrie în fiecare an. Acţiunile au drept scop reducerea apariţiei sarcinilor nedorite şi creşterea conştientizării importanţei contracepţiei.

În anul 2015, 225 de milioane de femei nu au avut acces la contracepție la nivel global, rezultând 74 de milioane de sarcini neplanificate  şi peste 500.000 de decese materne. In SUA, aproximativ 43% dintre adolescentele cu vârste între 15-19 ani, au avut relații sexuale, 86% dintre ele au folosit metode contraceptive. Astfel naşterile la adolescente în SUA s-au redus cosiderabil.

 Accesul universal la sănătatea sexuală și reproductivă rămâne o realitate îndepărtată pentru mulţi dintre oamenii săraci, marginalizaţi și vulnerabili din lume, femei, bărbați și tineri.      

       În România, numărul încă mare al sarcinilor nedorite care se soldează cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar şi creşterea  numărului nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi, confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile. Femeile necăsatorite sunt răspunzatoare de 70% din sarcinile nedorite, iar rata natalităţii nedorite este de aproape patru ori mai mare pentru cei care abandoneaza liceul, decât pentru absolvenţii de facultate.

România se numără printre țările cu cea mai mică rată de acoperire, de acces la contraceptivele moderne, dintre țările cuprinse în raportul  Federaţiei Internaţionale de Planificare Familială, publicat în 2015 (15,6%).                        

Având acces la informaţii, educaţie şi servicii integrate şi de calitate în domeniul sănătăţii şi drepturilor sexuale şi reproductive, tinerii vor putea să îşi controleze fertilitatea, propriul viitor şi chiar viitorul societăţii din care fac parte.

Scopul acestei campaniieste de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii reproducerii şi a planificării familiale, de informare şi  de creştere a interesuluipopulaţieigenerale, mai ales a adolescenţilor şi tinerilor, cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, cunoaşterea tuturor opţiunilor, pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

Obiectivele campaniei sunt:

  • creşterea numărului de femei, în special adolescente şi tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive;
  • creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie;
  • creşterea numărului de femei informate asupra serviciilor de sănătate corespunzătoare;
  • scăderea numărului de sarcini nedorite;
  •  reducerea numărului de avorturi la tinere, în special.

Activităţile propuse:

  • Acţiuni de informare-educare în licee;
  • Consilierea tinerilor în cadrul sfatului premarital;
  • Curs de instruire asistenti medicali scolari;
  • Instruire asistenţi comunitari şi mediatori sanitari.

DIRECTOR EXECUTIV,                                                DIRECTOR EXEC.ADJ. SAN. PUB.
   DR. SORIN STOICA                                                            DR. GABRIELA COSTEA

                                                     Coordonator program,
                                                       Dr. Aquilina Mesina