contact DSP Dambovita

Ziua Europeana Împotriva Obezitatii (ZEIO)

Vezi aici: Analiza de situaţie - Ziua europeană împotriva obezității

MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA  DAMBOVITA

Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095
Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Nr.4182/ 11.05.2015

 

COMUNICAT DE PRESĂ

ZIUA EUROPEANĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII (ZEIO)

 

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa în parteneriat cu Crucea Roşie Filiala Dâmboviţa, Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa, Şcoala Postliceală Sanitară Christiana, celebrează în data de 16 mai 2015 Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 16 mai - 26 mai 2014 campania de informare şi educare dedicată acestei zile.

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o zi şi o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni, care are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai.

Supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global. La nivel internațional, prevalența obezității a crescut de peste două ori între 1980 și 2014. Din iunie 2013, Asociația Medicală Americană a recunoscut obezitatea ca boală.

Epidemia de obezitate este recunoscută la ora actuală ca fiind una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică la nivel internațional. În lume se înregistrează aprox. 1,5 miliarde de adulți cu greutate în exces. Peste 200 de milioane de copii de vârstă școlară au supragreutate, aceștia reprezentând prima generație ce va avea o durată de viață mai mică decât a părinților lor. Peste 30 milioane de copii cu supragreutate trăiesc în țările în curs de dezvoltare și 10 milioane în cele dezvoltate.

Strategia Europeană de Sănătate a Copiilor și Adolescenților 2015-2020 arată că un procent considerabil de copii și adolescenți din multe țări europene nu ating nivelul de activitate fizică recomandat. Studiile au arătat că, în medie, unul din trei copii cu vârste cuprinse între 6-9 ani sunt supraponderali sau obezi. Incidența supraponderalității (inclusiv obezitatea), la copiii de 11-13 ani variază de la 5% la peste 25%. Peste 60% din copiii care sunt supraponderali înainte de pubertate, vor fi supraponderali la maturitate, ceea ce va conduce la dezvoltarea de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

La nivelul Judeţului Dâmboviţa obezitatea de cauză neendocrină este în scădere, în anul şcolar 2013-2014 s-au înregistrat 1119 copii şi adolescenţi faţă de anul şcolar 2012-2013 în care s-au înregistrat 2024 copii şi adolescenţi.

Obezitatea la copii este o afecțiune pe termen lung, asociată cu alte afecțiuni, cum ar fi cele endocrinologice, ortopedice, psihologice, iar unele încă neidentificate.  

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene Împotriva Obezităţii ZEIO pentru anul 2015 se referă la prevenirea apariţiei obezităţii în rândul tinerei generaţii. Scopul campaniei este informarea populației și a factorilor de decizie privind riscurile supragreutății la tineri și educarea tinerei generații prin eforturi conjugate, pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, în special referitor la alimentația sănătoasă și activitatea fizică.

Sloganul campaniei este „Să facem împreună primul pas!”. Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă ce pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul. Adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos.

Obiectivele acestei campanii sunt:

  1. Conştientizarea populației și actorilor implicați referitor la riscurile instalării obezității din perioada copilăriei.
  2. Promovarea unei alimentații sănătoase și a activității fizice în rândul copiilor și tinerilor.
  3. Îmbunătățirea calității vieții a întregii familii prin promovarea sănătății și prevenirea bolilor.

Zilele de 19 si 26 mai 2015 vor deveni zile tematie dedicate importantei consumului de fructe si legume, astfel D.S.P. Dambovita va desfasura activitati informativ-educative in unele scoli generale din judetul nostru, iar cu clasele primare, se vor desfasura si activitati educative practice.

Prin activităţile de informare educare comunicare în şcoli, stand de sănătate cu măsurarea glicemiei şi a tensiunii arteriale, instruire mediatori sanitari şi asistenţi comunitari, dorim ca populaţia generală să conştientizeze riscurile obezităţii la copil şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.

Pentru succesul acestei campanii contăm pe sprijinul dumneavoastră activ!

 

DIRECTOR EXECUTIV,                                                DIRECTOR EXEC.ADJ. SAN. PUB.
DR. SORIN STOICA                                                       DR. GABRIELA COSTEA

 

Coordonator program,
Dr. Aquilina Mesina