contact DSP Dambovita

Comunicat de presa Sanatatea Orala

MINISTERUL SANATATII
DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA  DAMBOVITA

Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095
Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Nr.2528/16.03.2015

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Sănătatea orală reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ţările dezvoltate, un procent substanţial(5-10%) din bugetul alocat sănătăţii publice este folosit pentru  tratamentele curative dentare.

Aceste cheltuieli ar putea fi semnificativ reduse prin organizarea sistematică a campaniilor de promovare a sănătăţii orale care să sensibilizeze populaţia asupra importanţei adoptării măsurilor preventive, condiţie esenţială pentru menţinera sănătăţii şi a stării de bine.

Direcţiile de Sănătate Publică, inspectoratele şcolare, medici dentişti şi medici de familie din întreaga ţară participă activ, timp de o lună (în perioada 20 martie-20 aprilie 2015), la desfăşurarea campaniei Toată viaţa un zâmbet sănătos!, prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale.

            Acţiunile derulate vizează publicul larg, de la copii la vârstnici, dar, anul acesta, se va pune un accent deosebit pe consilierea femeilor însărcinate şi a părinţilor cu privire la măsurile corecte de igienă dentară şi informarea asupra consecinţelor nefaste pe care nerespectarea unor reguli esenţiale le poate avea asupra danturii şi organismului.

            Igienei orale în sarcină trebuie să i se acorde o atenţie deosebită deoarece modificările hormonale care au loc în timpul gravidităţii (secreţia crescută de gonadotropină, estrogen, progesteron) produc schimbări importante şi la nivelul cavităţii orale. Aceasta devine mult mai vulnerabilă la acţiunea agenţilor bacterieni iar una din consecinţe este sângerarea gingivală (aşa-numita gingivită de sarcină). Studiile arată că până la 18% din naşterile premature sunt cauzate de paradontoză (inflamaţia, de cauza bacteriană, a ţesuturilor de susţinere a dinţilor).

            Primii ani de viaţă ai bebeluşului sunt critici pentru dezvoltarea dentiţiei, deoarece numai o dentiţie de lapte sănătoasă asigură mai târziu dezvoltarea normală şi armonioasă a dinţilor permanenţi. Îngrijirea trebuie să înceapă chiar de la apariţia primului dinte. Obiceiurile formate cât mai devreme devin mai târziu automatisme, de aceea sensibilizarea copiilor de grădiniţă şi a şcolarilor cu privire la măsurile corecte de igienă orală este esenţială pentru formarea unor deprinderi sănătoase care îi vor însoţi toată viaţa.

            Scopul campaniei este ameliorarea sănătăţii orale a populaţiei prin adoptarea comportamentelor sănătoase în special în familie dar şi la nivelul comunităţii.

            Pentru o bună reuşită a campaniei se vor organiza acţiuni de diseminare a informaţiilor privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări populaţiei ţintă în vederea menţinerii sănătăţii orale. La nivel judeţean, activităţile campaniei sunt: postarea informatiilor pe site-ul DSP, discuţii interactive, lecţii teoretice şi demonstraţii practice cu tematică specifică la clasele de elevi.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,                                                             DIRECTOR EXEC.ADJ. SAN. PUB.
DR. SORIN STOICA                                                                    DR. GABRIELA COSTEA

Coordonator program,
Dr. Aquilina Mesina