MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa
Târgovişte, str.Tudor Vladimirescu, nr.15-19, cod 130095
Tel: 0245613604, fax: 0245611067
e-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Nr. 1718 / 19 . 02 . 2015
COMUNICAT DE PRESA
Infectiile streptococice sunt infectii acute cu manifestari clinice polimorfe, din care, cele mai frecvente sunt anginele streptococice si scarlatina. Mai rar pot sa apara infectii cutanate (erizipel, otite, mastoidite). In sezonul rece, in zona temperata, primeaza scarlatinele si anginele eritematoase febrile.
Agentul etiologic este reprezentat de streptococul beta-hemolitic din grupa A si se caracterizeaza printr-o virulenta inalta, bogat echipat toxic si enzimatic.
Epidemiile de scarlatina au caracter sezonier, in sensul ca nivelul endemic prezinta cresteri epidemice in lunile reci de toamna-iarna, incepand cu aglomerarile din scoli.
Izvorul epidemiogen este doar omul (nu si animalele) si anume bolnavul,bolnavul cu forma inaparenta de boala, convalescentul si purtatorul sanatos.
Calea de transmitere o reprezinta picaturile Flugge, obiectele recent contaminate, dar si particulele de praf ce contin germeni.
Receptivitatea este generala, dar, particularitatea pentru scarlatina si angina streptococica, o reprezinta receptivitatea maxima la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani.
Factori favorizanti:
Profilaxia scarlatinei se face prin diagnostic si izolare, prin controlul contactilor si masuri in focar(ancheta epidemiologca, dezinfectie curenta si terminala, educatie pentru sanatate privind caile si mecanismele de transmitere, monitorizarea bolnavilor prin dispensarizare timp de trei luni).
Conform raportarilor transmise de catre furnizorii de servicii medicale, de la inceputul anului 2015, la nivelul judetului nostru au fost diagnosticate 27 de cazuri de scarlatina (17 in luna ianuarie si 10 in luna februarie).
In functie de mediul de provenienta nu se remarca o diferenta mare intre numarul cazurilor din mediul urban si cel din mediul rural(14 cazuri rural si 13 cazuri urban).
In functie de colectivitate, au fost inregistrate 13 cazuri in gradinite, 13 cazuri in scoli si un caz in crese.
Pentru depistarea streptococului beta-hemolitic la contacti au fost prelevate si analizate 418 exudate faringiene din care 409 la copii si 9 la adulti.Dintre acestia 39 au fost depistati ca fiind purtatori sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A. Acestora li s-a administrat tratament profilactic cu Ospen.
Aparitia oricarui caz de imbolnavire nu impune masura suspendarii orelor de curs in colectivitatea respectiva.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Sorin STOICA