contact DSP Dambovita

Comunicat de presa - Nr. 9249 / 13.12.2013

COMUNICAT DE PRESA - Nr. 9249 / 13.12.2013

Avand in vedere ca in sezonul rece populatia consuma carne de porc din gospodaria proprie, atentionam cetatenii judetului nostru sa respecte urmatoarele recomandari:

  • sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat in gospodaria proprie sau de vanat , in centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare;
  • sa achizitioneze carne de porc numai din centrele comerciale specializate care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
  • sa renunte la obiceiuri culinare riscante(consum de carne sau preparate din carne cruda sau insuficient prelucrata termic).

Mentionam ca procedeele de sarare , afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella .
Trichineloza , boala raspandita in intreaga lume, este determinata de un vierme nematod – Trichinela Spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne ce contine larve vii sau chisturi viabile.

La om, majoritatea infectiilor sunt asimtomatice, insa, exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot duce la deces datorita complicatiilor pe care le produc.

Manifestarea clinica a bolii depinde foarte mult de cantitatea de carne ingerata , de masivitatea infestarii si de rezistenta organismului.

Semne clinice ca : tulburari digestive(dureri abdominale, diaree, greturi , varsaturi) care apar la 1-2 zile de la consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale , insotite de conjunctivita , dureri musculare si adinamie, sunt sugestive pentru diagnostic.

Boala nu se transmite interuman. Recomandam persoanelor care au consumat carne neexaminata trichineloscopic si care prezinta simptomele prezentate anterior, sa se prezinte de urgenta la medic .

 


DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Sorin STOICA Cons.

PURTATOR DE CUVANT,
Marinela POPA